hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új kormányrendeletek: csökken az ekho, könnyítések a katából kiesőknek, devizában is fizethető a társasági adó

  • MTI/Adózóna

Több kedvező adóváltozásról döntött a kormány, a Magyar Közlönyben meg is jelent kedd este kettő, erről szóló kormányrendelet.

Az egyes egyszerűsített közteherviselést lehetővé tévő rendelkezések alkalmazásáról szóló 297/2022. kormányrendelet több adótörvényt is módosít.

A rendelet egyik nagy horderejű rendelkezése, hogy 13 százalékponttal csökken az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) mértéke, szeptembertől ugyanis megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho, így csak 15 százalék lesz a fizetendő ekho mértéke – hívja fel a figyelmet közleményében a Pénzügyminisztérium (PM). A minisztérium szerint különösen megéri az ekhót választani szeptember 1-jétől az előadóművészeknek.

Tavaly még csak mintegy 41 ezren ekhóztak, de szeptembertől ez a szám jelentősen megnőhet – írja a PM. Szeptember 1-jétől csak 15 százalék lesz a fizetendő ekho mértéke. Ezért az íróknak, az újságíróknak, az előadóknak, a művészeknek, illetve az előadásokban segédkező szakmák képviselőinek (például hangmérnökök, díszletezők, statiszták, sminkesek, jelmezkészítők) megéri az ekhót választani.

Nemcsak az adóteher alacsony, hanem az adminisztráció is. Az érintettek ekhós jövedelme ugyanúgy szerepel az adóhivatal által készített bevallási tervezetben, mint a munkaviszonyból származó jövedelmek. Ezért az ekhósoknak nem kell papírmunkával bíbelődni, ezt a terhet az adatot szolgáltató kifizetők leveszik a vállukról – érvel a minisztérium.

Az ekhót "normál foglalkozás" mellett évi 60 millió forintos bevételig választhatják az érintettek, feltéve, hogy a minimálbérig normál módon megtörténik az adó- és járulékterhek megfizetése. Viszont, ha például a zenész jövedelme az éves minimálbért nem éri el, mert például csak négy órában foglalkoztatják, akkor az ekhós bevételt arányosítani kell, így esetében az éves bevételi határ 30 millió forint.

Ugyanezen kormányrendelet a katásokat érintő módosításokat is tartalmaz. A kisadózó vállalkozók tételes adója szerinti adóalanyiság választására nem jogosult vagy azt nem választó, 2022. augusztus 31-én még katás egyéni vállalkozó az szja-törvény szerinti átalányadózás szeptember 1-jétől történő választása esetén 2022. augusztus 31-ét követően a 2022. évben megszerzett egyéni vállalkozói bevétele tekintetében a rá vonatkozó – az Szja tv. 50. § (1) bekezdés c) pontja szerinti – bevételi értékhatár harmadáig alkalmazhatja az átalányadózást, azzal, hogy az Szja tv. 50. § (7) bekezdésének rendelkezését nem alkalmazza.

Fontos könnyítés, hogy a 2022. augusztus 31-én katás közkereseti társaság, betéti társaság, egyéni cég, ügyvédi iroda nem köteles a nyitó mérlegét könyvvizsgálóval ellenőriztetni.

Ugyancsak nagy könnyebbség az a rendelkezés, mely szerint a legfeljebb augusztus 31-éig kisadózó betéti társaság, közkereseti társaság (a továbbiakban együtt gazdasági társaság) szeptember 30-ig bejelenti az adóhatóságnak az egyszerűsített végelszámolását, a társaság kisadózóként bejelentett tagja a bejelentés napjától kezdődően – az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 3. § (2) bekezdés d) pontja szerinti feltétel hiányában is – felvehető az egyéni vállalkozói nyilvántartásba. Ez esetben jogvesztő a szeptember 30-ai határidő.

Ha viszont a gazdasági társaság egyszerűsített végelszámolása a társaság megszűnése nélkül ér véget, ideértve, ha az egyszerűsített végelszámolás felszámolási eljárásként folytatódik, az egyéni vállalkozás nem működtethető tovább, az egyéni vállalkozók nyilvántartását vezető szerv törli az egyéni vállalkozót a nyilvántartásból.

A háborús gazdasági helyzet miatt a cégek adófizetését is egyszerűsíti a kormány, hiszen a társasági adót nemcsak forintban, hanem dollárban vagy euróban is megfizethetik – közölte a PM. Ennek szabályait a társasági adó devizában történő megfizetéséről szóló 298/2022. kormányrendelet rögzíti.

A mostani változás nagy könnyebbséget is hozhat – jellemzően – azoknak a cégeknek, amelyek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be. A cégnek csak annyi a teendője, hogy ezt előzetesen bejelenti az adóhivatalnak. Ha ezt az adófizetési módot választja a cég, akkor az erről szóló űrlapot az adóév első napját megelőző hónap első napjáig nyújthatja be.

Az elutalt euró vagy amerikai dollár összege az utalással érintett bankszámla megterhelésének napja szerinti, a Magyar Nemzeti Bank által e napra közzétett árfolyammal számított forintösszegben kerül jóváírásra az adózó adószámláján. A bejelentés már a 2022. szeptember 30-át követően kezdődő adóév tekintetében is megtehető – ismertette a Pénzügyminisztérium.

További részletek a Magyar Közlöny 134. számában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31