hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megint változik a katatörvény, új tevékenység a 80 százalékos költséghányadú átalányadózási körben

  • adozona.hu

Kormányrendelettel módosulnak a katatörvénynek a kisadózók adóalanyiságának megszűnésére vonatkozó egyes passzusai.

A Magyar Közlöny 181. számában jelent meg a 441/2022. kormányrendelet az egyéni vállalkozók közteherviselését érintő egyes szabályokról, valamint az extraprofit adókról szóló 197/2022. kormányrendelet népegészségügyi termékadóval összefüggő módosításáról. A rendelet átfogalmazza a katatörvénynek (2022. évi XIII. törvény) a kataalanyiság megszűnésére vonatkozó rendelkezését. Eszerint az 5. § (1) bekezdésének g) pontjában foglaltaktól eltérően a bevétel megszerzését megelőző nappal megszűnik a kisadózói adóalanyiság, ha a kisadózó az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény szerinti kifizetőtől (ideértve a külföldi kifizetőt is) szerez termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékeként bevételt, ide nem értve a TESZOR 49.32.11 szerinti taxis személyszállításból származó bevételt. Ez a rendelkezés a 2022. november 1-jétől keletkezett bevételekre érvényes.

A korábban hatályos rendelkezés úgy szólt, hogy a kisadózói adóalanyiság megszűnik a bevétel megszerzését megelőző nappal, ha a kisadózó az Art. szerinti kifizetőtől (ideértve a külföldi kifizetőt is) szerez bevételt, ide nem értve a TESZOR 49.32.11 szerinti taxis személyszállításból származó bevételt, továbbá a fizetési számlán jóváírt kamatot.

Az új kormányrendelet azt is előírja, hogy megszűnik a kisadózói adóalanyiság annak a hónapnak az utolsó napjával, amelyben a kisadózó a katatörvény 2. paragrafus 2. pont a)–j) alpontjainak bármelyike szerint nem minősül főfoglalkozású kisadózónak. A kisadózónak ezt a tényt a tárgyhónapot követő 15 napon belül bejelenti az állami adó- és vámhatósághoz.

Pontosítja a rendelet az adóhatóság határozathozatali kötelezettségére vonatkozó szabályt is. Az új rendelkezés szerint a katatörvény  5. paragrafusának (4) bekezdésétől eltérően az állami adó- és vámhatóság határozattal állapítja meg a kisadózói adóalanyiság megszűnését abban az esetben is, ha a kisadózó a (3) bekezdés szerinti bejelentési kötelezettségét nem teljesíti, vagy bejelentésében az adóalanyiság megszűnésének időpontját helytelenül jelöli meg.

Átalányadózás: új tevékenység a 80 százalékos költséghányadú körben

A rendelet módosítja a személyi jövedelemadóról szóló törvény átalányadózásra vonatkozó rendelkezéseit is. 2023. január 1-jétől a termékek és szolgáltatások osztályozási rendszerében 85.53.11-es számon szereplő személygépjármű-vezető képzésből származó bevételre is 80 százalékos költséghányad alkalmazható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfatörvény kiléptetés értelmezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Bt. kilépő taggal történő elszámolás adózása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Társas vállalkozói jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31