hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megint változik a katatörvény, új tevékenység a 80 százalékos költséghányadú átalányadózási körben

  • adozona.hu

Kormányrendelettel módosulnak a katatörvénynek a kisadózók adóalanyiságának megszűnésére vonatkozó egyes passzusai.

A Magyar Közlöny 181. számában jelent meg a 441/2022. kormányrendelet az egyéni vállalkozók közteherviselését érintő egyes szabályokról, valamint az extraprofit adókról szóló 197/2022. kormányrendelet népegészségügyi termékadóval összefüggő módosításáról. A rendelet átfogalmazza a katatörvénynek (2022. évi XIII. törvény) a kataalanyiság megszűnésére vonatkozó rendelkezését. Eszerint az 5. § (1) bekezdésének g) pontjában foglaltaktól eltérően a bevétel megszerzését megelőző nappal megszűnik a kisadózói adóalanyiság, ha a kisadózó az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény szerinti kifizetőtől (ideértve a külföldi kifizetőt is) szerez termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékeként bevételt, ide nem értve a TESZOR 49.32.11 szerinti taxis személyszállításból származó bevételt. Ez a rendelkezés a 2022. november 1-jétől keletkezett bevételekre érvényes.

A korábban hatályos rendelkezés úgy szólt, hogy a kisadózói adóalanyiság megszűnik a bevétel megszerzését megelőző nappal, ha a kisadózó az Art. szerinti kifizetőtől (ideértve a külföldi kifizetőt is) szerez bevételt, ide nem értve a TESZOR 49.32.11 szerinti taxis személyszállításból származó bevételt, továbbá a fizetési számlán jóváírt kamatot.

Az új kormányrendelet azt is előírja, hogy megszűnik a kisadózói adóalanyiság annak a hónapnak az utolsó napjával, amelyben a kisadózó a katatörvény 2. paragrafus 2. pont a)–j) alpontjainak bármelyike szerint nem minősül főfoglalkozású kisadózónak. A kisadózónak ezt a tényt a tárgyhónapot követő 15 napon belül bejelenti az állami adó- és vámhatósághoz.

Pontosítja a rendelet az adóhatóság határozathozatali kötelezettségére vonatkozó szabályt is. Az új rendelkezés szerint a katatörvény  5. paragrafusának (4) bekezdésétől eltérően az állami adó- és vámhatóság határozattal állapítja meg a kisadózói adóalanyiság megszűnését abban az esetben is, ha a kisadózó a (3) bekezdés szerinti bejelentési kötelezettségét nem teljesíti, vagy bejelentésében az adóalanyiság megszűnésének időpontját helytelenül jelöli meg.

Átalányadózás: új tevékenység a 80 százalékos költséghányadú körben

A rendelet módosítja a személyi jövedelemadóról szóló törvény átalányadózásra vonatkozó rendelkezéseit is. 2023. január 1-jétől a termékek és szolgáltatások osztályozási rendszerében 85.53.11-es számon szereplő személygépjármű-vezető képzésből származó bevételre is 80 százalékos költséghányad alkalmazható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás gyakorisága év közben

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üzemanyag-elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jogdíjból származó haszon megosztása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs