Extraprofitadók: finomhangolás a szabályozásban

  • TruTax Tanácsadó Kft.

Módosult az extraprofit adókról szóló 197/2022. számú kormányrendelet. A Magyar Közlönyben július 18-án kihirdetett módosító rendelet (257/2022.) egy része csak stilisztikai pontosítás, néhány ponton viszont jelentősebb a változás.

Korábbi cikkünkben táblázatos formában bemutattuk, hogy mely ágazatokat sújtja 2022. július 1-jétől extraprofitadó. Azóta új szabályok is életbe léptek a 257/2022. számú kormányrendelet révén, a jelentősebb változásokat az alábbiakban foglaljuk össze.

Hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások: esetükben a különadó alapját a helyi adókról szóló törvény szerinti nettó árbevétel képezi. A módosítás eredményeként a nettó árbevétel összegébe nem kell beszámítani a helyi adókról szóló törvény szerint meghatározott, nem a szokásos tevékenység keretében keletkezett áruértékesítésből, szolgáltatásnyújtásból származó bevételt. Emellett nem képezi részét az adóalapnak a futamidő közben vagy a futamidő végén visszavett, majd értékesített eszköz könyv szerinti értéke sem (ide nem értve azt az összeget, amelyet a pénzügyi lízingbe adott eszköz beszerzési értékeként számoltak el).

Befektetési vállalkozások és hitelintézetek: eredetileg csak a Magyar Államkincstár vagy a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény által nyújtott befektetési szolgáltatások mentesültek a tranzakciós illeték alól. A módosítások következtében az a pénzügyieszköz-vétel is mentesül, amely vállalkozási tevékenységet nem végző magánszemély javára vételenként 20 ezer forintot meg nem haladó értékben történik. Ezen kívül az illeték hatályát kiterjesztik azokra is, akik befektetési szolgáltatásukat a befektetési vállalkozásokról szóló törvény szerinti határon átnyúló szolgáltatásként végzik. Esetükben a módosító rendelet rendezi azt is, hogy mikor és milyen módon kell bejelentkezniük az adóhatósághoz.

Földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezet (légi személyszállítási tevékenység tekintetében): visszamenőleges hatállyal, 2022. július 1-jétől pontosítja a kormányrendelet a kötelezettek körét. A földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezetek közül azoknak keletkezik kötelezettségük, melyek az utas- és poggyászkezelési tevékenységet látják el.

Biztosítók: a 2022. november 30-áig fizetendő pótadóelőleget a kedvezőbb, 2023. évre előírt pótadómérték alapján kell kiszámítani, és nem a 2022. évivel.

Népegészségügyi termékadó alanyai: pontosítja a kormányrendelet a netaköteles termékek körét és meghatározását, valamint a snackeken belül két, kedvezőbb adómértékkel terhelt terméket különböztet meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Bölcsődei támogatás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Céltartalékképzés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Csökkentett energiadíj – mikrovállalkozás

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs