hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfatörvény 2021: behajthatatlan követelés, munkaerő-kölcsönzés, használt autók kereskedelme

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

Az őszi adócsomag áfatörvényt érintő módosításairól szóló cikksorozatunk második részében az áfacsoporttal, a behajthatatlan követelésekkel, a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos szabályokat, az adószám helyreállításával, illetve a külföldi áfavisszatérítéssel kapcsolatos rendelkezéseket, valamint a használtautó-kereskedőkre vonatkozó javaslatokat ismertjük.

1.      Áfacsoport

Több adminisztrációs jellegű pontosítást vezet be a törvényjavaslat az áfacsoporttal kapcsolatban. Eddig az áfatörvény szerint nem lehetett konkrét időpontot megjelölni az áfacsoport alakítására, csatlakozásra, vagy módosításra. Nyilván informális úton lehetett egyeztetni az eljáró hatósággal, azonban most erre vonatkozóan a jogszabály kifejezett szabályokat is tartalmaz. A javaslat szerint tehát lehet időpontot is megjelölni a csoport létrehozásának időpontjaként, csatlakozás, vagy kívül maradás időpontjaként, ezen túl a kiválásra, megszüntetésre is van időpontmegjelölési lehetőség.

Cikksorozatunk első részét itt olvashatja el!

Az eljárási szabályon túl egy érdemi módosítást is bevezetne a javaslat. Mégpedig arról, hogy hogyan kell kezelni azt, amikor több áfacsoportba tartozó vállalkozások válnak egymással kapcsolttá. A javaslat szerint ilyen esetben egy átmeneti időszakig az egymással kapcsolt vállalkozások fenntarthatják a kapcsolttá válás előtti áfacsoportjaikat. Ez az átmeneti időszak áll rendelkezésre ahhoz, hogy a vállalkozások megtehessék a szükséges lépéseket arra vonatkozóan, hogy a korábbi több áfacsoport tagjai az egyetlen fennmaradó áfacsoport tagjaivá válhassanak anélkül, hogy létrejönne olyan időszak, amikor nem tagjai sem a megszűnő, sem a fennmaradó áfacsoportnak.

A 2021-es adóváltozásokról itt olvashat!

2.      Behajthatatlan követelés

A javaslat lehetővé teszi a behajthatatlan követelés címén történő utólagos adóalapcsökkentést abban az esetben is, ha az adós nem minősül áfaalanynak. A nem adóalany adósok esetén is hasonló feltételeket ír elő a szabály egy érdemi különbséggel: itt nem feltétele az adóalapcsökkentésnek az, hogy a vevőt előzetesen írásban értesítse az adóalapcsökkentési szándékról. Ezen túl a szabályozás olyan követelések esetében, amelyben a magánjogi elévülési idő nem haladja meg az egy évet, az adóalapcsökkentésnek nem lesz feltétele az esedékességtől számított egy év eltelte (ez például az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerinti előfizetői szerződések esetére is vonatkozik). A magánszemély adósok esetén behajthatatlan követelésnek minősül azon követelés is, amelynek vonatkozásában „a természetes személyek adósságrendezési eljárása során a bíróság az adóst a fennmaradó adósságai megfizetése alól mentesítő döntést hoz”.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben szó lesz az adószám törlését, majd helyreállítását követő adólevonási jogra, a munkaerő-kölcsönzésre, az áfa-visszatérítésre és a használtautó-értékesítésre vonatkozó rendelkezések javasolt módosításairól! 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapítvány – vállalkozási bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3