hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaviszonyban álló dolgozók minimumjáruléka – újabb kérdések

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
1

Noha azt hihetnénk, hogy az új Tbj. 27. paragrafus (2)–(3) bekezdéseiben foglalt szabályokkal összefüggésben már minden lehetséges probléma terítékre került, az első éles bevallás készítése során újabb kérdések merültek fel. Cikkünkben ezeket vesszük sorba, hozzátéve, hogy olyan élethelyzetekről van szó, amelyekre sem a jogszabály, sem pedig a NAV vonatkozó tájékoztatói (például a szeptember 10-én a honlapon megjelent, munkáltatóknak szóló minimális járulékfizetéssel kapcsolatos tájékoztatója) nem térnek ki.

Az első ilyen kérdés a felmentési időre járó munkabér kifizetése.

Vegyünk például egy munkavállalót, akinek a munkaviszonya december 15-én szűnik ugyan meg, de az utolsó munkanapján (október 15-én) megkapja a végkielégítését, és a hátralévő időre járó fizetését, amelyből a társadalombiztosítási járulékot természetesen levonja és bevallja a munkáltató.

A kérdés a 10., a 11. és a 12. hóra vonatkozó minimum járulékfizetési kötelezettség alakulása, amire nincs egyértelmű előírás.

Az Adózóna 2020-as adó- és tb-módosításokkal kapcsolatos írásait itt találja.

Ha logikusan közelítjük meg a kérdést, akkor arra a következtetésre juthatunk, hogy ha a dolgozó havi munkabére meghaladta a minimálbér 30 százalékát, akkor értelemszerűen időszakokra sem kell minimum járulékfizetést teljesíteni vele kapcsolatban. Ha minimum járulékfizetéssel érintett dolgozóról van szó (például akinek a havi munkabére csak 30 ezer forint), akkor a felmentési időre vonatkozó járulékalapját a minimumjárulékra vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani, kivéve az október hónapot, amikor a végkielégítés összege miatt a havi járulékalap feltételezhetően eleve meghaladja a minimum járulékalap összegét.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben két másik jogszabályi, -értelmezési hézagra hívjuk fel a figyelmet!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
ednapipi

Több cégnél is előfordult, hogy hó közben jött létre illetve szűnt meg a munkaviszony, a 08as bevallás rendre piros hibára futott. Pedig az arányos kereset meghaladta a minimum járulék alapot. A bevallás megjegyzés rovatban jeleztem is, hogy miért nem kell ( szerintem) megfizetni a minimum járulékot, de ettől függetlenül már meg is jött az értesítés a hibás bevallásról. Gondolom most telefonálgatni kellene a Navnak, de erre már tényleg nincs kapacitásom. Esetleg lehetne, hogy egyszer nem a könyvelőknek kell futnia a nav után?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térburkolat, esővíz-elvezetés

Nagy Norbert

adószakértő

Lízingzárás könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close