hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

MKOE: merénylet a katások ellen

  • OS
3

A Pénzügyminisztérium a kisadózás jelentős megszigorítását és megdrágítását tervezi! – írja közleményében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

Bár a kata 50 ezer forintos összege nem emelkedne, a munkaviszonnyá való átminősítés 7 feltételéből az eddig 2 teljesítése nem lenne elég: 2021-től legalább négyet kellene teljesíteni – olvasható a közleményben.

Ha a katás a minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláz egy ügyfélnek és az az ügyfél a bevételeinek több, mint felét adja, akkor 2020. február 1-jétől az ilyen bevételre a katás 40 százalék adót fizetne.

Összeghatártól függetlenül – szintén 2020. február 1-től – 40 százalék lenne a minimálbér felett az adó, ha a katás a munkáltatójának számlázna be, ahol a bevétel megszerzésének évében, vagy azt megelőző két évben a munkaviszonyban áll, vagy állt. Ezt az adót a számlát kifizető vonná le és utalná el a NAV felé.

A többes katázás 2021.01.01-vel megszűnne, aki nem választja ki, hogy melyik katázását folytatná, annak mindegyik katázását törölné az adóhatóság.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete jelentős visszalépésként értékeli, hogy a Pénzügyminisztériumnál egyáltalán elkészülhetett egy ilyen munkaanyag, akkor is, ha azt még a kormány nem bírálta el.

A tisztuló, fehéredő magyar gazdasági élettel szembeni merényletként lehet értékelni a jogszabálymódosítási szándékot, amelyet a Pénzügyminisztérium Személyi Jövedelemadó és Járulékszabályozási Osztályának osztályvezetője jegyez, ami a Versenyképesebb Magyarországért program részeként kerülhetne a kormány elé – írja a közlemény.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
Szoszo1212

Ebbe például az a baj, hogy speciális eseteket nem kezelik.
Nekem van főállásom 8 órás. Mellette hivatalosan jegyzett igazságügyi szakértő vagyok saját KATA-s Bt-ben.
Gyakorlatilag két nagy megrendelőm van (és főllásban sosem dolgozam egyiknél sem) a NAV és a Budapesti Rendőr Főkapitányság.
Ezeknek teljesen független egységei (más-más kapitányságok, osztályok, stb) rendelnek ki egy-egy feladatra, amit teljesen önállóan végzek, saját eszközeimmel, bla-bla bla. A pech... hogy a NAV és Rendőrség esetén is egy-egy központi címre kell számláznom. Így simán összejön a minibálbér sokszorosa, és a 40%+ is. Azért az fasza lesz, hogy ha mondjuk NAV esetében lépem át azt a határt, akkor majd ők megállapítják hogy biztos nekik dolgoztam bújtatott munkaviszonyban, és megvágnak 40% adóval? :):):):):)

Most én csak azért szívok, mert nagy állami szervezeteknek dolgozom, és hiába önállóak a megrendelések egy címre kell számláznom?

Annyira esezemnt módon nincs ez átgondolva. Vagy legalább a törvényben egyes esetekben legyen mérlegelési joga a NAV-nak, ha tényleg egyértelmű hogy nem bújtaott munkavégzésről, vagy "kamu" számlagyártásról van szó... Mert nyilván pl az én esetemben csak elhihető hogy a NAV-nak és más állami hatóságoknak nem ezt csinálom :):):)

ŐRÜLET....

> Helyes a Pénzügyminisztérium javaslata, a KATA előnyei mellett ugyanakkora feketegazdaság melegágya.
> Üdvözölendő a módosítási javaslat.

Etatista barom. Igen, fizessünk minél több adót, hadd lopják el azt is a haverok!
Halkan jegyzem meg, hogy az első sor második tagmondata tökéletesen értelmetlen.

Helyes a Pénzügyminisztérium javaslata, a KATA előnyei mellett ugyanakkora feketegazdaság melegágya.

Üdvözölendő a módosítási javaslat.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő

Széles Imre

tb-szakértő

Kata – szülési szabadság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close