hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

MKOE: merénylet a katások ellen

  • OS
3

A Pénzügyminisztérium a kisadózás jelentős megszigorítását és megdrágítását tervezi! – írja közleményében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

Bár a kata 50 ezer forintos összege nem emelkedne, a munkaviszonnyá való átminősítés 7 feltételéből az eddig 2 teljesítése nem lenne elég: 2021-től legalább négyet kellene teljesíteni – olvasható a közleményben.

Ha a katás a minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláz egy ügyfélnek és az az ügyfél a bevételeinek több, mint felét adja, akkor 2020. február 1-jétől az ilyen bevételre a katás 40 százalék adót fizetne.

Összeghatártól függetlenül – szintén 2020. február 1-től – 40 százalék lenne a minimálbér felett az adó, ha a katás a munkáltatójának számlázna be, ahol a bevétel megszerzésének évében, vagy azt megelőző két évben a munkaviszonyban áll, vagy állt. Ezt az adót a számlát kifizető vonná le és utalná el a NAV felé.

A többes katázás 2021.01.01-vel megszűnne, aki nem választja ki, hogy melyik katázását folytatná, annak mindegyik katázását törölné az adóhatóság.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete jelentős visszalépésként értékeli, hogy a Pénzügyminisztériumnál egyáltalán elkészülhetett egy ilyen munkaanyag, akkor is, ha azt még a kormány nem bírálta el.

A tisztuló, fehéredő magyar gazdasági élettel szembeni merényletként lehet értékelni a jogszabálymódosítási szándékot, amelyet a Pénzügyminisztérium Személyi Jövedelemadó és Járulékszabályozási Osztályának osztályvezetője jegyez, ami a Versenyképesebb Magyarországért program részeként kerülhetne a kormány elé – írja a közlemény.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
Szoszo1212

Ebbe például az a baj, hogy speciális eseteket nem kezelik.
Nekem van főállásom 8 órás. Mellette hivatalosan jegyzett igazságügyi szakértő vagyok saját KATA-s Bt-ben.
Gyakorlatilag két nagy megrendelőm van (és főllásban sosem dolgozam egyiknél sem) a NAV és a Budapesti Rendőr Főkapitányság.
Ezeknek teljesen független egységei (más-más kapitányságok, osztályok, stb) rendelnek ki egy-egy feladatra, amit teljesen önállóan végzek, saját eszközeimmel, bla-bla bla. A pech... hogy a NAV és Rendőrség esetén is egy-egy központi címre kell számláznom. Így simán összejön a minibálbér sokszorosa, és a 40%+ is. Azért az fasza lesz, hogy ha mondjuk NAV esetében lépem át azt a határt, akkor majd ők megállapítják hogy biztos nekik dolgoztam bújtatott munkaviszonyban, és megvágnak 40% adóval? :):):):):)

Most én csak azért szívok, mert nagy állami szervezeteknek dolgozom, és hiába önállóak a megrendelések egy címre kell számláznom?

Annyira esezemnt módon nincs ez átgondolva. Vagy legalább a törvényben egyes esetekben legyen mérlegelési joga a NAV-nak, ha tényleg egyértelmű hogy nem bújtaott munkavégzésről, vagy "kamu" számlagyártásról van szó... Mert nyilván pl az én esetemben csak elhihető hogy a NAV-nak és más állami hatóságoknak nem ezt csinálom :):):)

ŐRÜLET....

> Helyes a Pénzügyminisztérium javaslata, a KATA előnyei mellett ugyanakkora feketegazdaság melegágya.
> Üdvözölendő a módosítási javaslat.

Etatista barom. Igen, fizessünk minél több adót, hadd lopják el azt is a haverok!
Halkan jegyzem meg, hogy az első sor második tagmondata tökéletesen értelmetlen.

Helyes a Pénzügyminisztérium javaslata, a KATA előnyei mellett ugyanakkora feketegazdaság melegágya.

Üdvözölendő a módosítási javaslat.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close