hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Képzési támogatás: régi lehetőség új feltételekkel

  • Kiss Péter adószakértő, TruTax Kft.
3

Az elmúlt években egyes meghatározott vállalati képzések kapcsán vissza nem térítendő pénzbeli támogatást lehetett igényelni a Pénzügyminisztériumtól. A gyakorlatban ezzel a támogatási formával azok a vállalkozások tudtak élni, akik jelentős létszámbővülés előtt álltak, és a bővüléssel párhuzamosan a munkavállalók készségeinek és kompetenciáinak fejlesztésével kapcsolatos képzésekre volt szükségük. 2020 elején a képzési támogatással kapcsolatos szabályok kivezetésre kerültek, ugyanakkor 2020. október 22-étől ez a támogatási forma ismét elérhető.

Az új előírások és az átdolgozott feltételrendszer számos helyen jobban alkalmazkodik a jelenlegi körülményekhez és a vállalatok elvárásaihoz. Cikkünkben az új szabályozással kapcsolatos főbb tudnivalókat foglaltuk össze.

Támogatható képzések és személyek

Támogatás olyan képzéshez igényelhető, amely a munkavállaló versenyképességének, foglalkoztathatóságának, munkahelyi készségeinek és kompetenciáinak növeléséhez járul hozzá. Ebbe a körbe tartozhat például a nyelvi képzés, az IT-képzés, a konfliktuskezelési tréning, azaz alapvetően az úgynevezett soft skill-ek fejlesztése, de például olyan képzés is támogatható, amit kötelezően előírnak belépésnél az új munkavállalóknak (például rendszerek megismertetése).

A támogatható képzés lehet belső és külső képzés. Belső képzésnek a munkáltató által saját munkavállalói részére saját munkaszervezetén belül, a munkáltató beszállítóinak munkavállalói részére vagy a Kkv tv. szerinti partner- vagy kapcsolódó vállalkozások munkavállalói részére nem üzletszerűen szervezett képzés minősül.

Külső képzésnek az a képzés tekinthető, amelyet a támogatást igénylő a saját munkavállalói vagy a vezető tisztségviselői részére, teljes egészében saját szervezetétől elkülönült jogi személy szervezésében, szolgáltatási szerződés alapján valósít meg.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna egyéb írásait is!

Támogatásban vállalatmérettől függetlenül (azaz kis-, közép- és nagyvállalkozás is igénybe veheti a támogatást) a Magyarországon székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező gazdasági társaság, európai részvénytársaság, valamint európai szövetkezet részesülhet.

További feltétel, hogy képzési támogatás üzemfejlesztéshez vagy regionális szolgáltató központ (shared service center) létrehozásához, illetve bővítéséhez igényelhető (a régi szabályozásban ehhez hasonló kikötés nem volt, a gyakorlatban bárki igényelhetett képzési támogatást, aki az egyéb feltételeket teljesíteni tudta).

A korábbi szabályokhoz képest új fogalom az üzemfejlesztés, ami a képzési támogatáshoz kapcsolódó gyártókapacitás létrehozására, bővítésére vagy fejlesztésére irányuló tárgyi eszközök vagy immateriális javak beszerzését foglalja magában. A támogatás igénybevételéhez az üzemfejlesztés összértékének el kell érnie az 5 millió eurónak megfelelő forintösszeget.

A regionális szolgáltató központ esetében a jogszabály konkrét felsorolást ad a tevékenységi körök tekintetében. Ennek megfelelően a támogatható tevékenységi körök közé tartozik a raktározás, tárolás, a különböző IT szolgáltatások, a jogi, számviteli, adószakértői tevékenység, az üzletvezetési, vezetői tanácsadás, a különböző mérnöki szolgáltatások, a tudományos kutatás-fejlesztés, a reklám, piackutatás és a különböző adminisztratív szolgáltatások.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az elszámolható költségek körét, a támogatás mértékét és nyújtásának főbb feltételeit!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (3)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31