Katások, figyelem! A NAV válasza az online számla-adatszolgáltatásról

  • adozona.hu

A kata szerint adózó vállalkozásokra is vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség 2020. július 1-jétől? – merül fel az érintettek körében rendre a kérdés, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is válaszolt a honlapján.

A kata szerint adózók az általuk végzett gazdasági tevékenység miatt áfaalanyok, így a kérdésre igen a válasz. Az érintettek adatszolgáltatási kötelezettsége akkor is fennáll, ha áfa tekintetében alanyi adómentességet választottak, vagy kizárólag közérdekű, illetve speciális jellegére tekintettel adómentes (tárgyi adómentes) tevékenységet végeznek.

Az adatszolgáltatási kötelezettség minden olyan számlára, módosító, érvénytelenítő számlára kiterjed, amit

 – az áfatörvény szerint belföldön teljesített ügyletről (ide nem értve az adómentes közösségen belüli értékesítést)

– belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak állítottak/bocsátottak ki,

– függetlenül attól, hogy a számlán, módosító, érvénytelenítő számlán szerepel-e áthárított áfa, vagy annak megállapításához szükséges százalékérték.

Az Adózóna június 23-án (kedden) 10 órakor új módon, webinárium keretében ad eligazítást, információt, az online számlaadat-szolgáltatásban július 1-jétől hatályba lépő változásokról, gyakorlati kérdésekről.
TARTSON VELÜNK!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close