hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Olcsóbb lesz a tartós tej: ezt ígérik az áruházláncok

  • MTI

Január 1-jétől 18 százalékról 5 százalékra mérséklődik az ESL (hosszabban eltartható) és az UHT (ultrapasztőrözött) tejek forgalmi adója – emlékeztet az Agrárminisztérium (AM). A minisztérium közlése szerint az áruházláncok – a törvényi előírásokkal összhangban – az áfacsökkentést teljes mértékben átadják a vásárlóknak, akik így január 2-ától alacsonyabb áron juthatnak majd hozzá a termékekhez.

Az intézkedéstől a kereslet és a fogyasztás növekedését, valamint az ágazat fehéredését és az importált tejek visszaszorulását várja az agrártárca.

A minisztérium szerint az áfacsökkentés mintegy 100 magyar tejipari vállalkozás versenyképességét erősíti bel- és külföldön. A mérséklés a fogyasztók számára a jó minőségű magyar tejhez való hozzáférés mellett megtakarítást is jelent. Egy átlagos négyfős magyar család mintegy 45 ezer forintot fordít évente tejre, az intézkedés számukra mintegy 6-7 ezer forint megtakarítást eredményezhet.

Az áruházláncok – a törvényi előírásokkal összhangban – az áfa-csökkentést teljes mértékben átadják a vásárlóknak, akik így január 2-ától alacsonyabb áron juthatnak majd a termékekhez – közölte az AM.

Ezt karácsony előtt a legnagyobb áruházláncok is megerősítették nyilatkozataikban.   

A Tesco-Global Áruházak Zrt. közölte: üdvözli az intézkedést, és teljes mértékben átadja a fogyasztóknak az áfacsökkentést. A vállalat elkötelezett a magyar tejipar támogatása iránt, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tagjaként szerepet vállal a tejtermékek népszerűsítésében és a fogyasztás növelését célzó kampányokban. A Tesco a friss tejet 100 százalékban magyar forrásból szerzi be, emellett törekszik arra, hogy lehetőségeihez mérten az import termékek (UHT tejek) arányát az előző évekhez hasonlóan tovább csökkentse – írták.

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. is azt közölte, hogy január 1-jétől a törvényi változásnak megfelelően, teljes mértékben továbbadja a fogyasztók felé az áfacsökkentést az érintett termékek esetében. Az UHT tej kategóriában továbbra is csak magyar terméket forgalmaznak, ebben nem terveznek változást – tették hozzá.

A CBA is vállalja azt, hogy az áfacsökkentésből származó teljes árkedvezményt továbbadja a vásárlóknak, akik így január 2-ától alacsonyabb áron juthatnak majd a termékekhez.

A Lidl Magyarország sajtóközleménye szerint a vállalat teljes mértékben érvényesíti áraiban a tejre vonatkozó áfacsökkentés hatását, sőt a tejek többségénél az adóváltozás mértékénél is nagyobb arányban viszi lejjebb fogyasztói árait. A hazai piacon legnagyobb mennyiségben értékesített 1,5 százalékos UHT tejek esetében például 15 százalékos árelőnyt biztosít a törvény életbe lépését követően.

A Lidl Magyarország az elmúlt évben csaknem 80 millió liter magyar tejet vett át tejtermelőktől, ezek 10 százalékát exportálta, és európai Lidl áruházak polcain értékesítette – közölte a vállalat.

Az Aldi Magyarország sem csupán az általános forgalmi adó csökkenéséből származó árelőnyt adja tovább vásárlóinak – a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan –, hanem azt meghaladó mértékben csökkenti az ESL és az UHT tej árait. Az áruházláncban kapható tejek ára legalább 13 százalékkal csökken – közölte a társaság.

Az Aldi az UHT és az ESL tejek forgalmának növekedésére számít, hiszen – mint fogalmaztak – az ebbe a kategóriába tartozó tejek immáron nem drágábbak az eddig is 5 százalékos áfakulcs alá eső friss tejeknél. Ugyanakkor minőségben, megbízhatóságban az ESL és az UHT tej magasabb kategóriát képvisel, ezért – az Aldi szerint – valószínűsíteni lehet, hogy a friss tej értékesítése csökken, hiszen a vásárlók ugyanazon az áron magasabb minőségű termékhez jutnak.

Az Auchan Retail Magyarország is azt közölte, hogy az UHT és ESL tej általános forgalmi adójának csökkentéséből adódó árcsökkenés 100 százalékát átadja vásárlóinak. Az áruházlánc ugyanakkor fontosnak tartotta felhívni a figyelmet arra is, hogy az áfacsökkentés egyebek mellett nem vonatkozik a sűrített tejekre, a cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával készült tejtermékekre és tejszínekre.

A 2019-es változásokról közölt korábbi cikkeinket itt olvashatja el!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő – nemleges nyilatkozattétel

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Teljesítési dátum

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X