hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

MRP: változás a javadalmazási politika feltételeiben

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Az Országgyűléshez benyújtott őszi adócsomag (T/2931) az MRP törvény módosítására több javaslatot is tartalmaz.

Jó hír, hogy a Javaslat nem érinti az MRP szervezetből származó jövedelmek adózását. Ugyan a nyáron elfogadott törvénycsomag – mely január 1-jétől alkalmazandó – annyiban hatással lesz az MRP-ből származó jövedelmek adózására, hogy a kifizetett, juttatott jövedelmek után a jövedelmet szerző magánszemélynek nem egészségügyi hozzájárulást (a továbbiakban ehót), hanem szociális hozzájárulást (a továbbiakban szochót) kell fizetnie. Sőt a 450 ezer forintos eho korlát is változik oly módon, hogy mindaddig kell szochót fizetni, amíg az összevont jövedelem és a törvényben felsorolt úgynevezett forrásadós jövedelem együttesen el nem éri tárgyévben a minimálbér 24-szeresét.

Ennek következtében, amennyiben a minimálbér összege a jelenlegi 138 ezer forint helyett 150 ezer forintra emelkedik, akkor ez a jövedelem határ 3,6 millió forint lesz, mely felett már nem kell az MRP-ből származó jövedelmek után sem 19,5 százalék szochót fizetni. Jelenleg ez a határ a 14 százalékos ehofizetés vonatkozásában – figyelemmel a 450 ezer forintos korlátra és a biztosítási jogviszonyban megfizetett természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulék összegére – 6,429 millió forintos munkaviszonyból származó jövedelemnek felel meg.

E változásnak köszönhetően a bérből és fizetésből élők alacsonyabb jövedelem mellett elérik, hogy nem kell például az osztalékjövedelem után szochót fizetni.

Mindent egybevetve, továbbra is igen kedvező adózási feltételek mellett juthat a magánszemély MRP keretében jövedelemhez, ugyanis MRP-n keresztül juttatott, bármelyik jogcímen megszerezhető jövedelem után legfeljebb 15 százalék szja-t és esetleg 19,5 százalék szochót kell fizetni.

Az adóteher mértékét tekintve nem várható a jelenlegi törvénycsomagban változás, de az MRP törvényben tervezett módosítások az MRP alapításának és működtetésének feltételeit jelentősen befolyásolják, sőt néhány esetben kifejezetten szigorítják. A teljesség igénye nélkül néhány érdekességet emelnék ki a benyújtott törvényjavaslatból.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogyan változnának a munkavállalói részvényjuttatás szabályai, illetve az ilyen értékpapírok tartási kötelezettségei!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeket itt olvashat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága részmunkaidőnél

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csedre jogosultság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Lejáró gyed veszélyhelyzetben

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close