hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Innovációs járulék: itt az ideje előleget fizetni!

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Idén 2019. április 23-a a határideje (a hétvége és a húsvéti ünnepek miatt) a naptári év szerint működő, a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) hatálya alá tartozó gazdasági társaságok esetén az első negyedévi innovációsjárulék-előleg megfizetésének.

A tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény (Inno. tv.) 15. paragrafusának (1)–(2) bekezdései alapján az Szt. hatálya alá tartozó gazdasági társaság innovációs járulék megállapítására kötelezett, ha nem szerepel a mentesített adóalanyok felsorolásában.

Nem terheli innovációs járulék

– a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (Kkv. tv.) szerint mikro- vagy kisvállalkozásnak minősülő gazdasági társaságot,

– a Magyar Nemzeti Bankot,

– a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t,

– a büntetés-végrehajtásért felelős miniszter felügyelete alá tartozó, a fogvatartottak kötelező foglalkoztatására létrehozott gazdasági társaságot,

– a cégbejegyzés évében a jogelőd nélkül alapított gazdasági társaságot és annak előtársaságát,

– a közhasznú nonprofit gazdasági társaságot,

– a járulékfizetésre kötelezett, de felszámolási vagy kényszertörlési eljárás alatt álló gazdasági társaságot.

1. Nem újonnan innovációsjárulék-kötelezetté vált adózók előlegfizetése

Ha az adózó nem újonnan, 2019-ben válik a járulék alanyává, hanem folyamatos a kötelezettsége, akkor még nem esedékes a bevallásbenyújtási kötelezettsége (a következő keresztféléves időszakra, a 2019. július 1-jétől 2020. június 30-áig terjedő idősávra vonatkozó előremutató előlegét, ha társaságiadó-alanyról van szó, a 2019. május 31-éig benyújtandó 1829-es bevallásában kell szerepeltetnie, míg a 2019. január 1-je és 2019. június 30-a közötti időszak két negyedéves előlegét a 1729-es számú bevallás már tartalmazta). Ezeknek az adózóknak tehát, ha a naptári év szerint működnek, 2019. április 23-áig – a 2019. első negyedévét követő hónap 20. napjáig, illetve utóbbi munkaszüneti nap jellege miatt 2019. április 23-áig – a 2019. első negyedévére vonatkozó innovációsjárulék-előleget kell befizetniük.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az újonnan (ismételten) innovációsjárulék-kötelezetté vált adózókat érintő előlegbevallási és -fizetési teendőket, valamint a mikro- és kisvállalkozásokat érintő járulékmentességi szabályokat.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Közjegyzői iroda befektetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Osztalék utáni adót kiváltó adó

Pölöskei Pálné

adószakértő

Céltartalékképzés, telephelymegszűnés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close