hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csökken a szocho július 1-jétől! Itt a törvényjavaslat

  • adozona.hu

Július 1-jétől 2 százalékponttal, a jelenlegi 19,5-ről 17,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke – derül ki a szociális hozzájárulási adó mértékének csökkentéséről és az ezzel összefüggő más törvények módosításáról szóló, a mai napon az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslatból.

A törvénycsomag a szociális hozzájárulási adóról szóló törvényben 17,5 százalékra mérsékli idén július 1-jei hatállyal a szocho mértékét. Ennek folyományaként módosítja a személyi jövedelemadóról szóló törvényt is. A szocho mértékének csökkentése miatt szükséges az összevont adóalap megállapításánál alkalmazott szabályok módosítása. E szerint, ha egy adott jövedelem után a magánszemély kötelezett a a szocho megfizetésére (feltételezve, hogy az költségként nem elszámolható, vagy azt nem térítik meg a számára), úgy neki a megállapított jövedelem 85 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni, a hatályos 84 százalék helyett. Ugyanezen szabály az adóelőleg megállapítására vonatkozó rendelkezések között is megjelenik.

Módosul az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. törvény is: a kifizető által fizetendő ekho mértéke is 17,5 százalékra csökken.

A szocho évközi csökkentésével összefüggésben módosítani kell a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvényben a kisadózók ellátási alapját is, tekintettel arra, hogy a tételes közterhen belül csökken a szochorész, így nő az egyéni járulékoknak megfelelő adórész, ezért az ellátások alapjaként is magasabb összeget kell figyelembe venni.

A főállású kisadózók e jogállásuk időtartama alatt biztosítottnak minősülnek, a Tbj.-ben és a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvényben meghatározott valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhetnek. Az ellátások alapja havi 50 ezer forint kata fizetése esetén jelenleg 94 400 forint, magasabb összegű, havi 75 ezer forint kata fizetésekor pedig 158 400 forint. Ezek az összegek július 1-jétől 98 100, illetve 164 000 forintra emelkednek.

Az Országgyűlés már e hét szerdán – kivételes eljárásban – meg is tárgyalja a törvényjavaslatot, és szavaznak is róla a képviselők.

Tippeket szeretne a bérköltség csökkentésére?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás egyéni vállalkozó szülése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Munkaerő-közvetítés áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kapcsoltsága

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close