hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A vagyonkezelő alapítvány adózási kérdései

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A vagyonkezelő alapítványról szóló 2019. évi XIII. törvény (Vatv.) megalkotása több, adózást érintő törvény módosítását jelentette, amelyet a tavaszi törvénycsomag tartalmaz. A cikk sorra veszi ezeket a rendelkezéseket.

Társasági adó

Az új szervezeti forma a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) szerint a társasági adó alanyának minősül.

Ehhez kapcsolódóan a fogalmak kiegészülnek

♦       egy új meghatározással (Tao tv. 4. § 37. pont), amely a Vatv. -ban megfogalmazott szervezetet tekint vagyonkezelő alapítványnak,

♦       az osztalék fogalom (Tao tv. 4. § 28/b) pont) módosításával, amely osztalékot jóváhagyó társaságként kezeli a kezelt vagyont és a vagyonkezelő alapítványt is.

A Tao tv. előírása szerint a vagyonkezelő alapítvány adókötelezettségét a bizalmi vagyonkezelési szerződés alapján kezelt vagyonra vonatkozó rendelkezések megfelelő alkalmazásával kell megállapítani. Ez pedig a belföldi illetőségű adózókra vonatkozó előírások alkalmazását jelenti azzal az eltéréssel, hogy a vagyonkezelő alapítvány (ahogyan a kezelt vagyon) nem köteles a jövedelem(nyereség)minimum szabályainak alkalmazására. Ebből következően a vagyonkezelő alapítványok – akár rendelkeznek közérdekű minősítéssel, közhasznú jogállással, akár nem – az általános szabályok szerint állapítják meg a társasági adó alapját, azzal az eltéréssel, hogy nem kötelesek figyelni, hogy az adóévi adózás előtti eredményük, illetve az adóalapjuk eléri-e a korrigált összes bevétel 2 százalékát.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen esetben illeti meg adómentesség a vagyonkezelő alapítványt, továbbá milyen szja-szabályokat kell figyelembe venni!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeinket itt olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi cég munkavégzése Magyarországon munkaügyi szempontból

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

2020. évi CXL. törvény értelmezése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close