hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rövidül és ki is bővül 2018-tól a jövedelemadóról szóló törvény

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Megszűnik a munkavállalók személyi jövedelemadójának munkáltatói megállapítása, ugyanakkor a személyi jövedelemadóról szóló törvénybe számos új rendelkezést átültetnének a jogalkotók az adózás rendjéről szóló törvény jelenleg hatályos passzusaiból.

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény hatálybalépésével összefüggő törvények és egyes egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot (irományszáma: T/17998) a jogszabályok összhangjának megteremtése érdekében száznál is több törvény módosítását indítványozza.

Az adóigazgatás háttérjogszabálya, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.), hatályát veszti 2018. január 1-jén, amikor hatályba lép az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (Ákr.). Az Ákr. hatálya azonban nem terjed ki az adóigazgatási eljárásra, így annak teljes körű újraszabályozása vált szükségessé. Ennek következtében az adózás rendjéről szóló jelenlegi törvény (Art.) helyett az adóigazgatási eljárásra, valamint az adózás új rendjére vonatkozó szabályokat külön-külön új törvények tartalmazzák majd, míg a különböző adónemekhez tartozó valamennyi eljárási rendelkezés az adott kötelezettséget előíró jogszabályokba kerül át. Ezzel összefüggésben módosul többek között a személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja tv.) is.

Az adózás rendjének 2018-as változásairól, és annak az adóellenőrzésre gyakorolt hatásáról bővebben olvashat a 2018. februárjában megjelent kiadványunkban, amelyet a HVG Kiadó webshopjában kiadói kedvezménnyel vásárolhat meg.


OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megismerheti a személyi jövedelemadóról szóló törvényt módosító javaslatokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2018-as változásokról megjelent korábbi cikkeinket itt olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó 1 százalék kedvezménye

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló cseréje

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs