hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jobban jár, ha ezeket még az idén meglépi

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Bár a társasági adóról szóló törvény 2017-től javarészt előnyös módosításokat hoz az adóalanyoknak, akad néhány olyan változtatás, amely már idei intézkedésre késztet.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (törvény) 2017-től hatályos módosítása tartalmaz olyan előírást, amely kedvezőtlenebb a vállalkozások számára a hatályos szabályoknál, így azok hatása mérsékelhető 2016-ban meghozott döntéssel. Tartalmaz továbbá a törvény olyan új rendelkezést, amelynek igénybevételét korábbra lehet hozni megfelelő, még ebben az évben megtett intézkedéssel.

Kedvezményezett eszközátruházás

Az idén évközben úgy módosult a törvény, hogy kedvezményezett eszközátruházás esetén az átruházónak vagy kapcsolt vállalkozásának addig az eszközei között kell tartani a szerzett részesedést, amíg az átvevő az eszközhöz kapcsolódóan adózás előtti eredménymódosítást köteles alkalmazni. Ha ez nem teljesül, akkor abban az adóévben, amelyben az adózó (vagy kapcsolt vállalkozása) kivezeti a részesedést a nyilvántartásából, növelni kell az adózás előtti eredményt a korábban levont összeg azon részével, amelyet az átvevő társaság az adóalapjában még nem érvényesített. Ezt követően az átvevő társaságnak már a kedvezményezett eszközátruházásra tekintettel nem kell az adóalapját módosítani. A módosítás 2017. január 1-jétől hatályos.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, kedvezményezett eszközátruházásnál milyen szabály vonatkozik a kapcsolt vállalkozásokra, továbbá milyen intézkedéseket, lépéseket érdemes még az idén megtenni!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close