hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Furcsa és bonyolult új szabályok a helyi adózásban

  • Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló

Előrehozott adó, határozott időre megállapított adómérték – ilyen új fogalmakat is bevezetett a tavaszi adócsomag a helyi adók rendszerébe. A különös és bonyolult új szabályok mellett akadnak egyszerűsítő és az IFRS-ekhez igazodó előírások, továbbá adóalapot növelők is.

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvénycsomagban egyebek között változtak a helyi adózás, az 1990. évi C. törvény (Htv.) egyes előírásai is. A helyi adózásban új jogintézményként megjelenik az úgynevezett előrehozott adófizetés, befektetővédelem címen korlátozzák az önkormányzatok adóztatási jogait, beemelik a törvénybe az IFRS-ek változását, illetve adminisztratív egyszerűsítéseket, és fogalmi pontosításokat is tartalmaznak az új szabályok..

A helyi adók változásai bevezetnek egy új jogintézményt, az úgynevezett előrehozott adót, illetve befektetővédelem címen korlátozzák az önkormányzatok adóztatási jogait, valamint az IFRS-ek változását beemelik a törvénybe, illetve adminisztratív egyszerűsítéseket, és fogalmi pontosításokat módosítanak.

Az új jogintézmény (Htv. 41/A §) azon a furcsa logikán alapszik, hogy az adózóknak legyen lehetősége előre szabadon befizetni önálló jogcímen az önkormányzatnak, az adófolyószámlán önálló adónemként nyilvántartandó pénzösszegeket, a jövőbeni kötelezettség céljára. Az előrehozott adóról bevallást kell benyújtani, amelyben az adózó szerepelteti ennek összegét, de azt is megjelölheti, hogy ezt melyik – jövőben esedékessé váló – adókötelezettségbe számítsák be.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből részletesen megismerheti az előrehozott adó és a határozott időre megállapított adómérték szabályait, továbbá más előírások változásait is!

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2017-es változásokról itt, a 2018-asokról itt olvashatja el korábbi cikkeinket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kölcsön rendezése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Gépbeszerzés támogatásból

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tárgyi eszköz aktiválás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close