hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Előnyösen változhatnak a kisvállalati adózás feltételei

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A kormány által az Országgyűléshez T/12741 számon benyújtott törvényjavaslat (javaslat) kisebb módosításokat tartalmaz a kisvállalati adózás (kiva) szabályaiban is. Ez érinti az adóalanyiság bejelentését, illetve a megszűnés egyes eseteit.

Tevékenységet év közben kezdő vállalkozás kivaalanyisága

A hatályos előírások szerint a kivaalanyiság választását elektronikus úton lehet bejelenteni és az adóalanyiság a bejelentést követő hónap első napjával kezdődik. Ettől eltérő előírást tartalmaz jelenleg is a törvény az újonnan alakult vállalkozásokra, illetve az üzletvezetés helyének Magyarországra helyezése következtében belföldi illetőségűvé váló vállalkozásokra vonatkozóan. E szerint

• az újonnan alakult vállalkozás adóalanyisága a létesítő okirata közokiratba foglalásának, ellenjegyzésének napján (azaz az előtársasági adóévében) kezdődik, ha vállalkozási tevékenységét a cégnyilvántartásba történő bejegyzése előtt megkezdheti és a választását a létesítő okirata közokiratba foglalásának, ellenjegyzésének napjától számított 30 napon belül bejelenti az adóhatóságnak,

• ha belföldi illetősége az üzletvezetés helyére tekintettel keletkezik és választását az első jognyilatkozat megtételének napjától számított 30 napon belül bejelenti az adóhatóságnak, akkor az adóalanyiság az első jognyilatkozat megtételének napján keletkezik,

• más esetben azon a napon keletkezik az adóalanyiság, amelyen a vállalkozás az alapítását szabályozó jogszabály szerint létrejön, feltéve, hogy választását az alapítását szabályozó jogszabály szerinti létrejövetelének napjától számított 30 napon belül bejelenti az állami adóhatóságnak.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mi változik a kiva bejelentési és megszűnési szabályaiban!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close