hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ekáer: ezekre a módosításokra ügyeljen!

  • Kneitner Lea

Az őszi adócsomag az elektronikus közúti áruforgalmai ellenőrző rendszerre (ekáer) is javasol módosítást. Emellett az idén már kétszer is jelentősen változtak a nem kockázatos termékek nem útdíjköteles gépjárművel történő közúti szállításának szabályai. Ezeket, továbbá a gyakorlatban még mindig nehézségeket okozó előírásokat foglaljuk össze.

2016. augusztus 1-jétől 2016. október 12-éig a nem kockázatos termékek nem útdíjköteles gépjárművel történő szállítására az a szabály vonatkozott, hogy ha a termék és a gépjármű önsúlya meghaladta a 3,5 tonnát, ekáerszámot kell rá igényelni. Ez az adózás rendjéről szóló törvény 22/E § (1) bekezdésében szerepelt (de az 5/2015. NGM rendeletbe nem ültették át a változást). A módosítás szerint az „Útdíjköteles gépjárművel végzett” szövegrész helyébe az „Útdíjköteles gépjárművel, továbbá a 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművel végzett” szöveg lépett.

A változtatás nyilvánvalóan azt eredményezte a gyakorlatban, hogy olyan gépjárművekkel történő szállítást is be kellett jelenteni az ekáerbe, amelyek elindulásukkor még nem voltak ekáerkötelesek, de útközben a felrakodás során azzá váltak. Mindehhez a fuvarozó cégeknek nagyon pontos információt kellett volna adniuk az adózók számára a fuvarszervezés minden lépéséről, mely nyilvánvalóan nem volt megoldható. Továbbá értékhatártól függetlenül, pusztán a súlyhatár túllépése miatt ekáer-bejelentést kellett tenni, ami többek között a gyűjtőfuvarozást is jelentősen nehezítette.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja: milyen szabályok változtak még az év folyamán az ekáerben, mi okoz továbbra is nehézséget, továbbá milyen módosítást tartalmaz az őszi adócsomag!A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Befejezetlen beruházás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Energia-nyilatkozat – lakossági fogyasztó

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egyéni cég kft.-vé átalakulás és a tao

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 június
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs