hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vállalkozás szüneteltetése, ösztöndíj, segély: változások az szja-ban

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Az adószabályokat módosító nemrég kihirdetett 2017. évi LXXVII. törvényben több olyan, a személyi jövedelemadó kötelezettséget érintő rendelkezés van, amely eltérő időpontokban lép hatályba, illetve visszamenőlegesen is lehet, vagy kell alkalmazni. Ismertetjük a legfontosabbakat.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja tv.) 50. § (8) bekezdése értelmében a tevékenységét év közben kezdő vagy megszüntető, átalányadózást választóegyéni vállalkozó a tevékenység folytatásának napjaival arányosan veheti figyelembe a választás feltételéül szabott rá vonatkozó bevételi értékhatárt. Ez a rendelkezés 2017. június 20-ától (a kihirdetést követő naptól) a tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozóra is kiterjed, azzal, hogy már a 2017. január 1-jétől keletkezett adókötelezettségre is alkalmazható [szja tv. 92. § (1) bekezdés]. Megjegyzendő, hogy ennek az átmeneti szabálynak nincs értelme, mert az, aki a hatályba lépés előtt szüneteltette a tevékenységét, majd azt a hatályba lépés után folytatja, nyilvánvalóan nem él ezzel a lehetőséggel, ha az ránézve előnytelen. Ugyanakkor nincs átmeneti előírás az olyan esetek feloldására, amikor a hatályba lépést követően megkezdett szüneteltetés a már kötelező arányosítás következtében adott esetben visszamenőlegesen hátrányos.

Kedvezően, ugyancsak 2017. június 20-ától változott, de már a 2017. január 1-jétől lebonyolított ügyletekre is alkalmazható az orvosi praxisjog átruházásából származó jövedelem adókötelezettsége [szja tv. 28. § (6) bekezdés; 1. sz. melléklet 7.35. pont; 92. § (1) bekezdés]. (Lásd korábbi cikkünkben.)

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogyan változnak az adómentes jogcímek és a béren kívüli juttatások!

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2017-es változásokról itt, a 2018-asokról itt olvashatja el korábbi cikkeinket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapítvány – vállalkozási bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3