hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Társasági adó: itt vannak a részletek a módosításokról

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Több új kedvezményt vezetne be és korábbiakat tenne sokak számára érvényesíthetővé az Országgyűléshez a múlt héten beterjesztett adócsomag társasági adóról szóló fejezete. Ismertetjük a részleteket.

A kormány T/12741 számon benyújtotta az Országgyűléshez „Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot”.  Ebben a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényben (Tao törvény) a következő fontosabb módosítások jelennek meg. 

ÚJ KEDVEZMÉNYEK

A javaslat részben az adóalapban, részben az adóból érvényesíthetően új kedvezményeket fogalmaz meg a következők szerint:

Adóalap-kedvezmények

Korai fázisú vállalkozásokba történő befektetők adóalap-kedvezménye

Az innovatív korai fázisú vállalkozások fejlődésének elősegítésére az e vállalkozásokba befektetők adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe. A kedvezmény adózás előtti eredménycsökkentés formában vehető igénybe, a csökkentés az adózó által a korai fázisú vállalkozásban szerzett részesedés bekerülési értékének

  •  két és félszeresével egyezik meg, ha az adózó a szerzés
    adóévében csak a 10 százalékos adókulcsot alkalmaz, illetve
  • másfélszeresével egyezik meg, ha az adózó a szerzés adóévében a 19 százalékos társasági adókulcs alkalmazására köteles.

Korai fázisú vállalkozás: a korai fázisú vállalkozások nyilvántartásba vételéről szóló jogszabály szerint nyilvántartásba vett jogi személy, feltéve, hogy megfelel vonatkozó jogszabályban foglaltaknak és azon túlmenően

a) a vállalkozásban a foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma a kedvezmény igénybevételének adóéveiben eléri vagy meghaladja a két főt, és abból legalább egy fő a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény szerinti kutató-fejlesztőnek minősül,

b) a vállalkozás nem minősül a kedvezmény igénybevételére jogosult adózó kapcsolt vállalkozásának a kedvezmény igénybevételének adóéveiben.

Az adókedvezményt a részesedés szerzésének adóévében és az azt követő három adóévben (tehát összesen 4 adóévben), egyenlő részletekben lehet érvényesíteni. A kedvezmény mértéke adó évenként legfeljebb 20 millió forint lehet.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy további részleteket tudjon meg a kedvezmény érvényesítéséről, a lakhatási támogatás és az élőzenei szolgáltatás kedvezményeiről, az értékcsökkenési leírás és más szabályok előnyös változásairól!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Láncügylet – áfastátusz

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close