hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Társasági adó: itt vannak a részletek a módosításokról

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Több új kedvezményt vezetne be és korábbiakat tenne sokak számára érvényesíthetővé az Országgyűléshez a múlt héten beterjesztett adócsomag társasági adóról szóló fejezete. Ismertetjük a részleteket.

A kormány T/12741 számon benyújtotta az Országgyűléshez „Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot”.  Ebben a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényben (Tao törvény) a következő fontosabb módosítások jelennek meg. 

ÚJ KEDVEZMÉNYEK

A javaslat részben az adóalapban, részben az adóból érvényesíthetően új kedvezményeket fogalmaz meg a következők szerint:

Adóalap-kedvezmények

Korai fázisú vállalkozásokba történő befektetők adóalap-kedvezménye

Az innovatív korai fázisú vállalkozások fejlődésének elősegítésére az e vállalkozásokba befektetők adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe. A kedvezmény adózás előtti eredménycsökkentés formában vehető igénybe, a csökkentés az adózó által a korai fázisú vállalkozásban szerzett részesedés bekerülési értékének

  •  két és félszeresével egyezik meg, ha az adózó a szerzés
    adóévében csak a 10 százalékos adókulcsot alkalmaz, illetve
  • másfélszeresével egyezik meg, ha az adózó a szerzés adóévében a 19 százalékos társasági adókulcs alkalmazására köteles.

Korai fázisú vállalkozás: a korai fázisú vállalkozások nyilvántartásba vételéről szóló jogszabály szerint nyilvántartásba vett jogi személy, feltéve, hogy megfelel vonatkozó jogszabályban foglaltaknak és azon túlmenően

a) a vállalkozásban a foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma a kedvezmény igénybevételének adóéveiben eléri vagy meghaladja a két főt, és abból legalább egy fő a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény szerinti kutató-fejlesztőnek minősül,

b) a vállalkozás nem minősül a kedvezmény igénybevételére jogosult adózó kapcsolt vállalkozásának a kedvezmény igénybevételének adóéveiben.

Az adókedvezményt a részesedés szerzésének adóévében és az azt követő három adóévben (tehát összesen 4 adóévben), egyenlő részletekben lehet érvényesíteni. A kedvezmény mértéke adó évenként legfeljebb 20 millió forint lehet.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy további részleteket tudjon meg a kedvezmény érvényesítéséről, a lakhatási támogatás és az élőzenei szolgáltatás kedvezményeiről, az értékcsökkenési leírás és más szabályok előnyös változásairól!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Csed alatt felgyűlt szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Sztrájkalap mértéke

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close