hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szigorúbb munkavédelmi szabályok, bővül a szankciók köre

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Több jogszabályban is módosította az Országgyűlés a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvényt. (Mvt.). Bővül a szankciók köre, kisebb létszámtól kötelező munkavédelmi képviselőt választani, akik már egyértelműen munkajogi védettséget élveznek, s változnak a különböző munkáltatók alkalmazásában álló munkavállalók egyidejű foglalkoztatására vonatkozó szabályok.

Mielőtt rátérnénk arra, hogy mik is a legfontosabb változások, érdemes az alapokat röviden bemutatni. Mind a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.), mind az Mvt. deklarálja, hogy az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételeinek a biztosítása a munkáltató alapvető kötelezettsége.

Az Mt. 51. paragrafus (3)-(4) bekezdései ezzel összefüggésben akként rendelkeznek, hogy a munkavállalót csak olyan munkára lehet alkalmazni, amely testi alkatára vagy fejlettségére tekintettel rá hátrányos következményekkel nem járhat. A munkáltató ezen túlmenően biztosítja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit. A munkába lépést megelőzően és a munkaviszony fennállása alatt pedig rendszeres időközönként köteles megszervezni a munkavállaló ingyenes munkaköri alkalmassági vizsgálatát is.

Egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavállalás esetében az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (Efo.) 6. paragrafusa szerint továbbá ezen atipikus formában történő munkavégzés esetén a munkáltatónak a munkakezdés előtt meg kell győződnie arról, hogy a munkavállaló munkavégzésre alkalmas állapotban van. A konkrét előírásokat, azaz, hogy mely munkáltatói körnek, pontosan mely szabályokat kell követnie, azonban már az Mvt. tartalmazza.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mely pontokon változtak a munkavédelmi szabályokra vonatkozó rendelkezések.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéb bérjellegű jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close