hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jól megdolgoztathatók a diákok, nem védi őket már az Mt.

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

A korábban hatályosnál jóval lazább szabályok vonatkoznak szeptembertől a szövetkezeti diákmunkára. A munka törvénykönyvének a munka díjazására vonatkozó rendelkezései közül mindössze egy alkalmazandó, mely szerint a szolgáltatás fogadójánál történő feladatteljesítés tartamára járó, az egyes feladatokhoz kapcsolódó díjazásnak el kell érnie a minimálbér összegét. Nem rendeli ugyanakkor alkalmazni a törvény a rendkívüli munkavégzés ellentételezésének szabályait, de a „munkabér” védelmére vonatkozó rendelkezéseket sem.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 223-227. paragrafusai 2016. augusztus 31. napjáig úgy rendelkeztek, hogy az iskolaszövetkezet keretében dolgozó diákokra – az Mt. 227. paragrafusában foglalt kivételekkel – az Mt. általános szabályai vonatkoznak. Alkalmazni kellett ennek megfelelően a munka- és pihenőidőre vonatkozó szabályok zömét, valamint a munka díjazásáról rendelkező paragrafusokat is.

Kivételi körbe tartozott ugyanakkor például a szabadság területe, mely miatt kötelezettségszegési eljárás is indult Magyarországgal szemben. A munkaidő-szervezés egyes szempontjairól szóló 2003/88/EK irányelv ugyanis a munkaviszonyban munkát végző munkavállalók vonatkozásában nem ismer eltérő jogosítványokkal bíró alcsoportokat és kivételeket.

Erre tekintettel a szabályozás 2016. szeptember 1. napjával módosult, és ettől kezdve ez a jogviszony kikerült a munkajog hatóköréből. A módosítás eredményeképpen az iskolaszövetkezetekre vonatkozó előírások teljes mértékben a szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvénybe kerültek át. Bizonyos alapvető munkajogi rendelkezéseket átemeltek a jogalkotók az Mt.-ből, a szabályok zöme azonban már nem alkalmazandó.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben sorra vesszük, mely rendelkezések betartására kell ügyelni!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás M lap

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink