hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jól megdolgoztathatók a diákok, nem védi őket már az Mt.

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

A korábban hatályosnál jóval lazább szabályok vonatkoznak szeptembertől a szövetkezeti diákmunkára. A munka törvénykönyvének a munka díjazására vonatkozó rendelkezései közül mindössze egy alkalmazandó, mely szerint a szolgáltatás fogadójánál történő feladatteljesítés tartamára járó, az egyes feladatokhoz kapcsolódó díjazásnak el kell érnie a minimálbér összegét. Nem rendeli ugyanakkor alkalmazni a törvény a rendkívüli munkavégzés ellentételezésének szabályait, de a „munkabér” védelmére vonatkozó rendelkezéseket sem.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 223-227. paragrafusai 2016. augusztus 31. napjáig úgy rendelkeztek, hogy az iskolaszövetkezet keretében dolgozó diákokra – az Mt. 227. paragrafusában foglalt kivételekkel – az Mt. általános szabályai vonatkoznak. Alkalmazni kellett ennek megfelelően a munka- és pihenőidőre vonatkozó szabályok zömét, valamint a munka díjazásáról rendelkező paragrafusokat is.

Kivételi körbe tartozott ugyanakkor például a szabadság területe, mely miatt kötelezettségszegési eljárás is indult Magyarországgal szemben. A munkaidő-szervezés egyes szempontjairól szóló 2003/88/EK irányelv ugyanis a munkaviszonyban munkát végző munkavállalók vonatkozásában nem ismer eltérő jogosítványokkal bíró alcsoportokat és kivételeket.

Erre tekintettel a szabályozás 2016. szeptember 1. napjával módosult, és ettől kezdve ez a jogviszony kikerült a munkajog hatóköréből. A módosítás eredményeképpen az iskolaszövetkezetekre vonatkozó előírások teljes mértékben a szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvénybe kerültek át. Bizonyos alapvető munkajogi rendelkezéseket átemeltek a jogalkotók az Mt.-ből, a szabályok zöme azonban már nem alkalmazandó.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben sorra vesszük, mely rendelkezések betartására kell ügyelni!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tőketartalék megszűntetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Eredménytartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Civil szervezet 1 százalék felhasználása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink