hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így változik az áfatörvény 2016-tól

  • dr. Kelemen László, ATA Solution Kft.

Az őszi adócsomag az áfatörvényben módosítana az időszakos elszámolás, a csoportos adóalanyiság és a repülőjegy számla néhány előírásán.

Az Országgyűléshez beterjesztett adócsomag (a továbbiakban: javaslat) indokolásában is szerepel, hogy az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítása csakis olyan változásokat takar, amelyek egyrészt a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkentik, másrészt amelyek könnyítést jelentenek a hatályos szabályozáshoz képest. Kitérünk a korábban már elfogadott módosításokra is, amelyek viszont igen jelentős változást hoznak 2016-tól az időszakos ügyletekkel kapcsolatatban. Vizsgáljuk meg a javasolt változásokat.

Csoportos adóalanyiság

A csoportos adóalanyiság jelenlegi formájában 2008-tól alkalmazható. A csoportos adóalanyisággal igen jelentős adminisztrációs előny érhető el és esetenként jelentős áfamegtakarítás is realizálható vállalatcsoporton belüli tranzakciókon. A csoportos adóalanyiság lényege az, hogy az áfa szempontjából egyetlen adóalanynak kell tekinteni a csoportos adóalanyiságban részt vevő vállalkozásokat. Ezen vállalkozások a csoportképviselőn keresztül egy adóbevallást adnak be, egyetlen áfa-számmal rendelkeznek és a csoporton belüli ügyletek tekintetében nem merül fel adófizetési kötelezettségük, hiszen ezen ügyletek az áfa hatályán kívüliek lesznek. Az adóhatóság honlapján lekérhetők a jelenlegi csoportos adóalanyok, és láthatjuk, hogy szinte az összes bankcsoport ilyen speciális formában működik.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen szabályok változnak a csoportos adóalanyiságban és az időszakos elszámolásnál!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyereményjáték szervezése üzletszerűen

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Termékexport de EU-ba történő szállítás

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close