hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ők nem lehetnek egyéni vállalkozók! Mutatjuk, mit kell tenniük

  • Lepsényi Mária adószakértő

Változtak a bírósági végrehajtókra vonatkozó vállalkozói szabályok, amelyek szerint az önálló bírósági végrehajtóknak idén június végéig végrehajtói irodát kellett alapítaniuk, vagy be kellett lépniük tagként egy, már működő irodába. Ezt megelőzően meg kellett szüntetni az egyéni vállalkozást, amelyhez számos adminisztrációs és bevallási kötelezettség társul, amelyek teljesítéséhez nyújtunk támpontot cikkünkben.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: szja-törvény) 3. paragrafusának 17. c) pontja rendelkezik arról, hogy egyéni vállalkozónak minősül az önálló bírósági végrehajtó a bírósági végrehajtásról szóló törvényben meghatározott tevékenysége tekintetében (kivéve, ha e tevékenységét végrehajtói iroda tagjaként folytatja).

Ezt a szabályt írta felül a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Vht.) 306/O paragrafusának (1) bekezdése, mely szerint az az önálló bírósági végrehajtó, aki 2015. szeptember 1. napján nem tagja végrehajtói irodának, köteles végrehajtói irodát alapítani vagy végrehajtói irodába tagként belépni oly módon, hogy 2016. június 30. napjáig az alapítás, illetve a változás cégbírósági bejegyzésének is meg kellett történnie.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen bemutatjuk, milyen teendők vannak az egyéni vállalkozás megszüntetésekor, ami nemcsak a bírósági végrehajtóknak, hanem más vállalkozásoknak is hasznos lehet.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Közjegyzői iroda befektetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Osztalék utáni adót kiváltó adó

Pölöskei Pálné

adószakértő

Céltartalékképzés, telephelymegszűnés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close