hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pálinkafőzés: máris lekéste a bejelentési határidőt?

  • adozona.hu

Januártól helyi jövedéki adó terheli a házipálinka-főzést és be kell jelenteni a meglévő, illetve ezután beszerzendő desztilláló berendezést. Összefoglaltuk az ezekről szóló rendelkezéseket.

A pálinkafőzés szabadsága a 2015. évben is megilleti a magánszemélyeket, annak gyakorlása azonban továbbra is csak a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvényben (a továbbiakban: Jöt.) körülírt szabályok szerint lehetséges.

2015. január 1-jétől jelentősen változtak a magánfőzésre vonatkozó adózási szabályok. Ez nemcsak abban ölt testet, hogy a magánfőzésről bevallást kell benyújtani és adót kell fizetni, hanem abban is, hogy be kell jelenteni a főzésre használt berendezést. Könnyebbség, hogy mindezt az önkormányzati adóhatósághoz kell megtenni. Ezért e sajátos jövedéki adót 2015-től helyi jövedéki adónak nevezhetjük, azzal, hogy – ellentétben a helyi adókkal – az adó működtetése nem az önkormányzat döntésének függvénye, azt pálinkafőzés esetén mindenképp fizetni kell.

Jogszabályi háttér

A Jöt. 63. §-ának 11. és 12. pontjai határozzák meg a magánfőzés, illetve a magánfőző fogalmát. A Jöt. 67/A §-a pedig előírja a magánfőzésre, más szóval a házipálinka-főzésre vonatkozó bejelentési és bevallási szabályokat, továbbá azt, hogy a főzött pálinka milyen módon használható fel. Az önkormányzati adóhatóság adóztatási hatásköréről a Jöt. 5. §-ának (9) bekezdése, a bevétel jogosultjáról (amely a magánfőző lakóhelye szerinti önkormányzat) pedig a Jöt. 3. §-ának (3) bekezdése rendelkezik. Az adó mértékét a Jöt. 64. §-ának (6) bekezdése rögzíti.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, kire vonatkoznak a szabályok, mit és meddig kell bejelenteni, befizetni!
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close