hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az orosz-ukrán háborúhoz köti a kormány a közbeszerzési árak emelhetőségét

  • adozona.hu

13/2023-as számon a kormány rendeletet hozott arról, hogy az építési beruházások kapcsán kötött közbeszerzési szerződéseknél mi tekinthető rendes üzleti kockázatnak.

A mától (2023. 01. 25-étől) hatályos jogszabály szerint a közbeszerzéseknél rendes üzleti kockázat az, amelynél a megkötött szerződés költségnövekménye nem haladja meg a teljesítés során felhasznált, az orosz-ukrán háború okozta áremelkedéssel érintett építőanyagok és beépítendő építőipai termékek áremelkedésének azon mértékét, amelyre az ajánlattevő a szerződés megkötésekor számíthatott.

Az így figyelembe veendő termékek listáját az építésgazdaságért felelős miniszternek kell közzé tennie, a költségemelkedés mértékéről pedig kérelemre szakvéleményt adnia.

A szerződés módosítását akkor kezdeményezheti a nyertes ajánlattevő, ha a költségnövekedés meghaladja a rendes üzleti kockázat mértékét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet áfa változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Láncügylet

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs