Rezsicsökkentés korlátozása: új kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben

  • lapszemle

Kiegészítette a kormány a rezsicsökkentés korlátozására vonatkozó szabályokat: hétfő este új rendeletet hirdetett ki a Magyar Közlönyben, amely tisztázza a mikrovállalkozásokra vonatkozó szabályokat is. A rendelet több szabályt tartalmaz a lakossági és a társasházi fogyasztóra vonatkozóan is – derül ki a napi.hu elemzéséből.

A Magyar Közlöny 130. számában a 281/2022. rendelettel egészítette ki a kormány a veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló 217/2022. kormányrendelettel rendelkezéseiben foglaltakat.

Mint ismert, augusztus 1-jétől csak az átlagfogyasztásig jár a támogatott ár az áram- és gázfelhasználásra, utána a háztartási fogyasztók és az igénylést benyújtó mikrovállalkozások már az úgy nevezett „lakossági piaci ár” szerint kötelesek fizetni.

A mostani rendeletben egyértelműsítik, hogy augusztus 1-től vonatkoznak a szabályok a mikrovállalkozásokra is, ha „kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helye tekintetében együttesen 3*63 ampernél nem nagyobb csatlakozási teljesítményű felhasználók. Azt is tisztázták, hogy a korábban kihirdetett kedvezményt időarányosan lehet igénybe venni – írja a napi.hu.

OLVASSA EL kapcsolódó írásunkat is!
Augusztus 15-éig be lehet diktálni a mérőóraállásokat

A rendelet tisztázza, hogy mi a helyzet azokkal az épületekkel, ahol vegyesen vannak lakások és mikrovállalkozások. Így eszerint, ahol az összes felhasználási hely tekintetében együttesen 3*63 A-nál nem nagyobb csatlakozási teljesítményű lakóépület, amelyben a műszakilag megosztott, önálló lakások száma azonos vagy alacsonyabb, mint az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma, marad a rezsicsökkentés, hogy a közös fogyasztás vonatkozásában 2523 kWh/év/mérési pont alatt maradnak.

A kormányhatározat még a napelemesek esetében is cizellálja az eddigi szabályokat, további részletek a napi.hu írásában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Iratselejtezés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Átalányadó teszor

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozás megszüntetése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs