Fontos határidő közeledik a háború miatt kiszabott szankciókkal érintett magyar cégeknek

  • adozona.hu

Június 20-ától csak hatósági engedély birtokában végezhetők majd bizonyos, az orosz cégek vagy szervek részére nyújtható, biztosítható vagy értékesíthető szolgáltatások, amelyek eddig mentességet élveztek a szankciók alól – hívják fel a figyelmet közleményben a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda munkatársai.

Az orosz-ukrán háborúra reagálva az Európai Unió a közelmúltban újabb gazdasági szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben. Az egyik legfontosabb változás, hogy bizonyos, az orosz cégek vagy szervek részére nyújtható, biztosítható vagy értékesíthető szolgáltatások, amelyek eddig a szankciók alól mentességet élveztek, 2024. június 20. napjától csak hatósági engedély birtokában végezhetők majd.

Melyek ezek a szolgáltatások? Honnan szerezhető be az engedély, és milyen feltételeknek kell majd megfelelni? A Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda munkatársai, dr. Bognár Alexandra és dr. Suller Noémi segítenek eligazodni az új szabályozásban, a fenti kérdések megválaszolásával.

Az EU a krími és az orosz-ukrán háború óta számos korlátozó intézkedést vezetett be Oroszországgal szemben. Ezek egy része személyre szóló szankció, főként vízumintézkedésekből (például utazási korlátozás bevezetéséből) és vagyoni eszközök befagyasztásából áll, míg másik része nem egyéneket vagy szerveket érint, hanem magát az orosz gazdaságot és az ahhoz kapcsolódó gazdasági szereplőket. Ilyen szankció például bizonyos termékek importjának vagy exportjának a korlátozása vagy teljes mértékben való megtiltása.

Mostanáig 21,5 milliárd eurónyi, ezen szankcióval érintett vagyoni eszközt fagyasztott be az EU. A korlátozó intézkedések több mint 1700 magán- vagy hivatalos személyre, és majdnem félszász szervezetre vonatkoznak. Éppen a nagy számok miatt a gazdasági szankciók olyan magyar cégeket is érintenek, amelyeknek van oroszországi leányvállalatuk vagy üzleti érdekeltségük oroszországi céggel – tette hozzá dr. Suller Noémi.

Kapcsolódó cikkünk:
Döntött az EU Tanácsa: korlátozás nélkül jöhetnek az ukrán és a moldáv termékek még 1 évig

Nézzük meg közelebbről az import- és exportkorlátozásokat!

Az EU import- és exportkorlátozásai miatt az uniós cégek bizonyos termékeket nem értékesíthetnek Oroszországba, az orosz cégek pedig bizonyos termékeket nem értékesíthetnek az EU-ba. Ezen szankciók kialakításánál a fő szempont az volt, hogy az orosz gazdaságot sújtó hatásokat maximalizálják, miközben a lakosságra ható – vagy az uniós cégekre visszaható – negatív következményeket minimalizálják.

Így például a szankciók nem terjednek ki az elsősorban fogyasztásra szánt, valamint az egészségügyi, gyógyszeripari, élelmiszeripari és mezőgazdasági termékek kereskedelmére. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy a 2021-es évhez viszonyítva jelenleg az export 49 százaléka és az import 58 százaléka tartozik a szankciók hatálya alá – magyarázza dr. Bognár Alexandra.

A közelmúlt fontosabb kereskedelmi szankciói közé tartozik a 2024. január 1-jétől hatályos, nemzetközi szinten összehangolt "orosz gyémánttilalom" bevezetése, a gyémántkereskedelem ugyanis Oroszország egyik fő bevételi forrásának számít.

Az EU emellett egy új "No Russia" klauzulát is érvényesített az uniós exportőrökre. Ennek lényege, hogy bizonyos tiltott érzékeny áruk EU-n kívüli harmadik országba történő eladása, szolgáltatása, átadása vagy kivitele során szerződésben kell megtiltani ezeknek az áruknak a harmadik országból az Oroszországba történő és az oroszországi felhasználásra történő újrakivitelét. Ilyen áruknak minősülnek többek között az úgynevezett kettős felhasználású termékek, amelyek polgári és katonai célokra egyaránt felhasználhatók. Ilyen termék például a szénszál (karbonszál), amelyet polgári célú felhasználás körében teniszütők és más sporteszközök gyártásakor vagy éppen szélerőművek építésére is használnak, ugyanakkor azonban a vegyi fegyverek és a rakétarendszerek egyik fontos alapanyaga is.

Mi a helyzet a szolgáltatásokkal?

Nemcsak a kereskedelmet, hanem az oroszországi cégeknek történő szolgáltatások nyújtását, értékesítését, biztosítását is korlátozások sújtják. Az EU általános jelleggel tiltja azt, hogy egy uniós cég bármilyen módon számviteli, könyvvizsgálati, könyvelési, adótanácsadói szolgáltatásokat, üzletviteli és vezetési tanácsadási vagy PR-szolgáltatásokat nyújtson oroszországi cégnek. A tilalom kiterjed továbbá az építészeti, mérnöki, jogi és informatikai tanácsadásra, valamint a piackutatási, műszaki vizsgálati és elemzési szolgáltatásokra is. Bizonyos kivételszabályok azonban lehetővé teszik, hogy például egy magyar cég mentesüljön a tilalom alól, és mégis tiltott szolgáltatásokat nyújtson, biztosítson vagy értékesítsen egy orosz cég számára – magyarázza dr. Suller Noémi.

Hogyan történik ez?

2024. június 20-áig a szankciók alól a magyar cégek akkor mentesülhetnek, ha a szolgáltatásaik kiemelt jelentőségű ügyekhez kapcsolódnak. Ilyenek lehetnek például a humanitárius célokat szolgáló (például egészségügyi felszerelések és az élelmiszerek célba juttatását elősegítő) vagy az emberi egészség, illetve a környezet biztonsága szempontjából kritikus hardver és szoftver infrastruktúrák, elektronikus hírközlési szolgáltatások működtetése és fenntartása céljából történő szolgáltatások. Szintén idetartoznak az olyan szolgáltatások, amelyek célja a kritikus energiaellátás biztosítása, vagy olyan fémek EU-ba történő megvásárlása, behozatala vagy szállítása, mint a titán, alumínium, réz, nikkel, palládium. Magyar vonatkozású, és szintén kiemelt jelentőségű, mentesülés alá tartozó ügynek minősül a Paks II. projekt befejezéséhez szükséges tervezés, építés és üzembe helyezés-engedélyezés. Fontos azonban, hogy egy magyar cég csakis hatósági engedély birtokában nyújthat, biztosíthat vagy értékesíthet orosz cégnek szolgáltatást a felsorolt kiemelt jelentőségű ügyekben – teszi hozzá dr. Bognár Alexandra.

2024. június 20-áig szintén mentesülhet a magyar cég a szankciók alól, ha a saját orosz leányvállalatának, illetve kizárólagos vagy közös ellenőrzése alatt álló orosz cégnek nyújt, értékesít vagy biztosít tiltott szolgáltatásokat, ezekre ugyanis nem alkalmazandó a tilalom.

Mi változik 2024. június 20-ától?

Mint fent már említettük, 2024. június 20-ig a magyar (és uniós) cégek fenntartások nélkül nyújthatják a tiltott szolgáltatásokat a saját orosz leányvállalataiknak, vagy a kizárólagos vagy közös ellenőrzésük alatt álló orosz cégeknek. Ez 2024. június 20-tól változik, és csakis hatósági engedély birtokában lehet ezeket a tiltott szolgáltatásokat folytatni vagy megkezdeni az orosz leányvállalatok vagy a magyar cég által ellenőrzött orosz cégek felé.

Ez azt jelenti, hogy az érintett magyar cégeknek engedélyt kell szerezniük a Budapest Főváros Kormányhivatalától ahhoz, hogy folytathassák a szolgáltatásnyújtást vagy értékesítést az orosz leányvállalatuknak, vagy ellenőrzése alatt álló orosz cégnek. Az engedélyt a magyar cég pedig csak akkor kaphatja meg, ha a mentesítési feltételek fennállnak, és azt a kérelmező a hatóságnak hitelt érdemlően igazolni is tudta - magyarázza dr. Suller Noémi.

A hatósági engedély megszerzése bár ingyenes lesz, de közel sem lesz egyszerű. Az engedély iránti kérelmet a magyar cégnek, vagy meghatalmazott képviselőjének kell a Budapest Főváros Kormányhivatalának Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítési Főosztályához benyújtania. A kérelemhez viszonylag sok dokumentumot is csatolni kell és (ha azok nem magyar nyelvűek) akkor a fordításukról is gondoskodni szükséges – hívja fel a figyelmet dr. Bognár Alexandra.

Mivel az engedélyezési eljárás 25 nap, így a cégeknek ajánlott még az új szabályok életbe lépése előtt, legkésőbb május végéig beadni az engedély iránti kérelmet. Tekintettel a szabályozás összetettségére és a mentesítési feltételek igazolásának kötelezettségére, az engedélyeztetési eljárás lefolytatásához célszerű szakértőt is bevonni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink