hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Földgázszámla: az MVM Next minden árváltozásnál diktálási lehetőséget biztosít

  • MTI/OTS

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. minden árváltozás alkalmával, így az október 1-jei gázárváltozással kapcsolatban 2022. október 1. és október 15. között minden földgázügyfelének diktálási lehetőséget biztosít. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal a nyáron kiadott rendeletében földgáz esetében az átlagfogyasztás feletti lakossági piaci árat két lépcsőben állapította meg: október 1-jétől az átlagfogyasztás feletti lakossági piaci ár kevesebb, mint 1 Ft-tal lesz magasabb megajoule-onként az eddiginél. Az alig egyforintos árváltozás csak azokat a földgázügyfeleket érinti, akiknek a fogyasztása meghaladja az átlagfogyasztást (63 645 MJ/év, legalább 1729 m3/év). A diktálás nem kötelező, az éves kedvezményes kereten belül fogyasztó ügyfeleknek nem is érdemes ezt megtenni, hiszen az átlagfogyasztásig változatlanul biztosított a rezsicsökkentett ár.

A magyar fogyasztóknak az átlagfogyasztásig rezsicsökkentett ár biztosított, és afelett sem a világpiaci árat, hanem egy jóval kedvezőbb, úgynevezett lakossági piaci árat kell fizetniük. Az árakat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozta meg két lépcsőben. 2022. augusztus 1. és 2022. szeptember 30. között 21,416 Ft/MJ, míg 2022. október 1. és 2022. december 31. között 22,002 Ft/MJ a földgáz lakossági piaci ára. A két időszak közötti árkülönbség tehát nem éri el az 1 Ft-ot megajoule-onként, és ez a minimális árváltozás is csak az átlag feletti fogyasztókat érinti. Ők, ha szeretnének, október első két hetében mérőóraállást diktálhatnak, de ez nem kötelező.

A mérőóraállás rögzítése munkaidőn kívül is, 0-24 órában lehetséges az MVM Next online ügyfélszolgálatán (https://onlineugyintezes.mvmnext.hu/) vagy az MVM Next appban, illetve telefonon keresztül történő automatikus diktálással (06 1 237 7777 számon, vezetékes telefonról pedig a 06 80 40 55 40 számon is).

Az árváltozás miatti diktálás időszakában kivételesen október 15-ig regisztrálás nélkül is lehet diktálni az https://mvmnext.hu/foldgaz/Ugyfelszolgalat/ oldalon, a legalsó bal oldali menüpontban.

Ha az adott pillanatban nem érhetők el a vonalak vagy az online felület, és az ügyfél mindenképpen diktálni szeretne, az MVM Next javasolja ügyfeleinek, hogy ilyenkor próbálják meg később, kevésbé frekventált időpontban leadni mérőállásukat.

Időpontfoglalást követően az MVM Next ügyfélszolgálati irodáin is megadható a mérőállás. Ebben az esetben a szolgáltató kéri ügyfeleit, hogy vigyenek magukkal egy friss számlát a gyorsabb azonosítás és ügyintézés érdekében.

Az MVM Next tájékoztató weboldalt állított össze, amely elérhető a https://www.mvmnext.hu/lakossagirezsi címen.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész-értékesítés

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Kft. ingatlanvásárlása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Kártalanítás – kártérítés áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs