hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Európai Bizottság: közlekedési vészhelyzeti tervet fogadott el

 • adozona.hu

A Bizottság a mai napon közlekedési vészhelyzeti tervet fogadott el annak érdekében, hogy válság idején megerősítse az uniós közlekedés rezilienciáját, olvasható az Európai Bizottság hivatalos oldalán.

A terv levonja a Covid–19-világjárvány tanulságait, valamint figyelembe veszi azokat a kihívásokat is, amelyekkel az uniós közlekedési ágazatnak Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziójának kezdete óta szembe kell néznie. Mindkét válság súlyosan érintette az áru- és személyszállítást, de az ágazat ellenálló képessége és a tagállamok közötti hatékonyabb koordináció kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy az EU reagálni tudjon e kihívásokra.

10 intézkedés, hogy levonjuk a közelmúltbeli válságok tanulságait

A terv egy 10 intézkedésből álló eszköztárat tartalmaz, amely iránymutatással szolgál az EU és tagállamai számára az ilyen vészhelyzeti válságkezelési intézkedések bevezetésekor. Egyéb intézkedések mellett kiemeli a minimális összekapcsoltság és az utasvédelem biztosításának, a kibertámadásokkal szembeni ellenállóképesség kiépítésének, valamint a reziliencia tesztelésének fontosságát. Hangsúlyozza továbbá a zöld sávok elveinek fontosságát, amelyek biztosítják, hogy a szárazföldön fuvarozott áruk 15 percnél rövidebb idő alatt átléphessék a határokat, és megerősíti a kapcsolattartó pontok hálózatának szerepét a nemzeti közlekedési hatóságokban. Mindkét szempont döntő fontosságúnak bizonyult úgy a Covid–19-világjárvány, mint az Ukrajna elleni orosz agresszió által okozott jelenlegi válság idején.

A 10 cselekvési terület a következő:

 1. az uniós közlekedési jogszabályok hozzáigazítása a válsághelyzetekhez;
 2. a közlekedési ágazat megfelelő támogatásának biztosítása;
 3. az áruk, szolgáltatások és személyek szabad mozgásának biztosítása;
 4. a menekültáradat kezelése, valamint az elakadt utasok és közlekedési dolgozók hazaszállítása;
 5. a minimális összekapcsoltság és az utasvédelem biztosítása;
 6. a közlekedési információk megosztása;
 7. a közlekedéspolitikai koordináció megerősítése;
 8. a kiberbiztonság megerősítése;
 9. közlekedési vészhelyzeti teszt;
 10. együttműködés a nemzetközi partnerekkel.

A világjárvány egyik fő tanulsága az, hogy a válságkezelési intézkedéseket fontos összehangolni – például az olyan helyzetek elkerülése érdekében, amikor a teherautók, vezetőik és a nélkülözhetetlen áruk a határokon vesztegelnek, amint az a világjárvány első napjaiban történt. A közlekedéssel kapcsolatos vészhelyzeti terv olyan irányadó elveket vezet be, amelyek biztosítják, hogy a válságkezelési intézkedések arányosak, átláthatók és megkülönböztetésmentesek legyenek, összhangban legyenek az uniós szerződésekkel, és képesek legyenek biztosítani, hogy az egységes piac továbbra is megfelelően működjön.

A következő lépések

A Bizottság és a tagállamok ezt a vészhelyzeti tervet a közlekedési ágazatot érintő jelenlegi kihívások kezelésére fogják felhasználni. A Bizottság az uniós ügynökségekkel együttműködve támogatja a tagállamokat és irányítja a válsághelyzetekre való felkészülést azáltal, hogy koordinálja a nemzeti közlekedési kapcsolattartó pontok hálózatát, és rendszeres megbeszéléseket folytat a nemzetközi partnerekkel és érdekelt felekkel. Az azonnali kihívásokra reagálva és annak biztosítása érdekében, hogy Ukrajna gabonát exportálhasson, de a humanitárius segítségnyújtástól kezdve az állati takarmányokig és műtrágyákig a szükséges árukat is importálhassa, a Bizottság koordinálni fogja a szolidaritási folyosók kapcsolattartó pontjainak hálózatát és a szolidaritási folyosók kapcsolatteremtési platformját.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tandíj visszafizetése felmondás után

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Irodai adminisztrátor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Felmondási idő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs