hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az ipari termelés márciusi részletes adatait közli a KSH – előzetes

  • MTI

Az ipari termelés márciusi részletes adatait ismerteti ma második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), tette közzé az MTI.

Az egy hete kiadott első becslés szerint márciusban 3,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve, munkanaphatástól megtisztítva 4,2 százalékos volt a növekedés. Az első negyedévben az ipar teljesítménye 5,5 százalékkal volt nagyobb, mint a múlt év első három hónapjában. Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal mérséklődött a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás márciusban. A minimális megtorpanás a januárban és februárban egyformán 1,9 százalékos havi növekedést követte.

A márciusi 3,6 százalékos növekedés tavaly november óta a legszerényebb, miután januárban kilőtt az ipari termelés, és 8,8 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbi alacsony bázist, februárban pedig 4,8 százalékos volt az emelkedés.

Az első becslésben a KSH csak annyit közölt, hogy a növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. Míg a két jelentős súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása egyaránt az átlag feletti mértékben emelkedett, addig a legnagyobb súlyú járműgyártás – elsősorban félvezetőhiány, illetve más anyagellátási problémák miatt – számottevően visszaesett.

Elemzők szerint a márciusi adatokban már megjelenhetett az orosz-ukrán háború hatása, ami súlyosbíthatta az egyébként is meglévő alapanyaghiányt, illetve szállítási nehézségeket. Egyes elemzők számítása szerint a tavalyi utolsó negyedévben mért 1,7 százalékhoz képest, 4,2 százalékosra gyorsulhatott az ipari termelés növekedése negyedéves összevetésben és ezzel érdemben hozzájárult a GDP növekedéséhez. A kiskereskedelmi forgalom rendkívül erőteljes lendületével együtt meglehetősen dinamikus GDP-növekedés képe rajzolódik ki, amely a tavalyi negyedik negyedévhez hasonló, 7 százalék körüli, vagy még annál is erőteljesebb éves GDP-növekedést hozhat az idei első negyedévben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás gyakorisága év közben

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üzemanyag-elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jogdíjból származó haszon megosztása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs