hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az EU támogatási csomagot javasol a háború által leginkább sújtott európai termelők támogatására

  • MTI

A globális élelmezésbiztonság érdekében az Európai Bizottság 500 millió eurós (mintegy 200 milliárd forint) támogatási csomagot javasol az ukrajnai háború következményei által leginkább sújtott európai mezőgazdasági termelők támogatására – tájékoztatott a brüsszeli testület szerdán.

Az uniós bizottság közölte: a rövid és középtávú intézkedéseket tartalmazó javaslatot az emelkedő élelmiszer- és energiaárakra és a megnövekedett költségekre tekintettel terjesztette elő.

Kiemelték: az unión belüli élelmiszer-ellátás jelenleg nincs veszélyben, mivel a kontinens számos mezőgazdasági termék esetében nagyrészt önellátó. Mezőgazdasági ágazata azonban egyes termékek – például a takarmányfehérje – esetében nettó importőr. Ez a sebezhetőség az úgynevezett inputanyagok – például a műtrágya és a fosszilis energiahordozók – megugrott költségeivel párosulva termelési kihívásokkal szembesíti a mezőgazdasági termelőket, és az élelmiszerárak emelkedésével fenyeget.

Elmondták, az 500 millió eurós támogatási csomag lehetővé teszi majd, hogy a tagállamok pénzügyi támogatást nyújthatnak a mezőgazdasági termelőknek, amivel hozzájárulhatnak a globális élelmezésbiztonsághoz, illetve kezelhetik a megnövekedett költségekből és a kereskedelmi korlátozásokból eredő piaci zavarokat.

Az intézkedések közé tartozik, hogy október 16-tól növekednek azok az előlegek, melyekben a mezőgazdasági termelők közvetlen kifizetések, valamint a területalapú és az állattartással kapcsolatos vidékfejlesztési intézkedések keretében részesülnek. A bizottság piaci védőháló-intézkedéseket vezet be a sertéshúspiac támogatására, valamint engedélyezi a parlagon lévő területek megművelését és azokon élelmiszer- és takarmánycélú növények termesztését. Annak érdekében, hogy az élelmiszer megfizethetőbb legyen, a tagállamok csökkentett áfakulcsokat alkalmazhatnak, ezzel is ösztönözve a gazdasági szereplőket a kiskereskedelmi árak visszafogására. A tagállamok uniós forrásokból is lehívhatnak forrásokat – tették hozzá.

Az uniós bizottság javaslatot tett továbbá egy új és független ideiglenes válságkeretre, mely a mezőgazdasági termelőkre, a műtrágyagyártókra és a halászati ágazatra egyaránt érvényes lesz. A válságkeret révén állami támogatásban részesülhetnek azok a mezőgazdasági termelők, akiket a költségek jelentős emelkedése súlyosan érint – közölték.

Tájékoztattak továbbá, hogy az EU rövid és középtávú élelmezésbiztonsági stratégia kidolgozásában és végrehajtásában támogatja Ukrajnát, valamint 330 millió eurós uniós szükséghelyzeti támogatási programot hozott létre, ami hozzá fog járulni az alapvető áruk és szolgáltatások elérhetőségéhez, valamint a lakosság védelméhez Ukrajnában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások közti hitelárfolyam

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Ingatlan vétel, -eladás áfa- és illetékkötelezettsége

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlanértékesítés áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs