Kik a biztosításból kizárt személyek?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A közelmúltban egy olvasónk biztosítási összeghatár alatti megbízási díj utáni szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettséget érintő kérdéssel fordult portálunkhoz. A biztosítási összeghatárt el nem érő napi/havi járulékalapot képező jövedelem esetében kell-e szochót fizetni, ha igen, akkor milyen jogszabály alapján? Cikkünkben a fenti kérdést is tisztázzuk, illetve ezzel összefüggésben azt is értelmezzük, hogy kik a biztosításból kizárt személyek.

A kérdező idézte a NAV szociális hozzájárulási adóról szóló információs füzetétnek (2023/49. számú) mentesülésre vonatkozó sorait, miszerint „nem esik az a)–c) pontok szerinti adófizetési kötelezettség alá – e tevékenysége, jogállása alapján szerzett jövedelme tekintetében az a jövedelem, amelynek kifizetése, juttatása olyan időszakra történik, amikor a Tbj. alapján nem áll fenn biztosítási jogviszony, függetlenül a kifizetés, juttatás időpontjától”.

Társadalombiztosítási, járulékfizetési és nyugdíj témakörben további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

Ugyanakkor – tette hozzá a kérdező – a megbízásidíj-kalkulátor pedig bármilyen kicsi összegű megbízási díj esetében automatikusan megállapítja a szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettséget.

Mindehhez annyit fűzhetünk, hogy a kalkulátor helyesen számol.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, miért számol helyesen a kalkulátor, illetve milyen jogszabályi hely alapján és kik a biztosításból kizárt személyek!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély ingatlan bérbeadása és az áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Üzletértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31