Nők 40 kedvezményes nyugdíja – példák különböző élethelyzetekre

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő
1

Sokak előtt ismert, hogy a nők részére lehetőség nyílik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően saját jogú nyugellátás megállapítására. A köznyelvben csak „nők 40” nyugdíjaként ismert saját jogú öregségi nyugellátásra való általános jogosultsági feltétel csupán a 40 évi jogosultsági idő megszerzése.

A kedvezményes nyugdíjazás tekintetében azonban további szigorú feltétel, hogy jogosultsági időként kizárólag a keresőtevékenységgel, valamint a gyermekneveléssel, ápolással szerzett szolgálati időket lehet figyelembe venni, valamint a kedvezményes nyugdíjra való jogosultság tekintetében a 40 év jogosultsági időn belül legalább 32 évet keresőtevékenységgel járó biztosítási jogviszonnyal – pl. munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, köztisztviselői jogviszony, egyéni vagy társas vállalkozói jogviszony – vagy azzal egy tekintett alá eső jogviszonnyal – pl. megbízási jogviszony, őstermelői jogviszony – kell megszerezni.

Olvassa el az Adózóna „Nyugdíj visszamenőleg: ilyen járulékfizetési következményekkel járhat”, „A nap kérdése: kell-e járulékot fizetni a rokkantsági ellátásban részesülő, öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött munkavállaló után?”, „Milyen nyugdíjkorrekcióra számíthat, aki év közben lett nyugdíjas?” című írását, illetve nézze meg „Az Adózóna válaszol: miként kerül megállapításra a nyugellátás?” című videóját!

A jogszabályban minimálisan előírt keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági idő – 32 év – két esetben lehet kevesebb.

Az egyik, ha az érintett személy a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjban, vagy gyermekek otthongondozási díjában részesült. Ebben az esetben a 40 évi jogosultsági időn belül 32 év helyett legalább 30 év keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági idővel kell rendelkezni. Gyermekek otthongondozási díjában eltöltött idővel szerzett jogosultsági időnek kell tekinteni az 1998. január 1-jét megelőzően igénybe vett fizetés nélküli szabadsággal szerzett szolgálati időt, amennyiben annak jogcíme a tizenkétévesnél fiatalabb tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek gondozása volt. Szintén gyermekek otthongondozási díjában eltöltött időként kell figyelembe venni a háromévesnél idősebb, de tízévesnél fiatalabb, tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermek gondozására tekintettel megállapított gyesben eltöltött idővel szerzett szolgálati időt.

A másik eset, amikor a 40 évi jogosultsági időn belül 32 évnél kevesebb keresőtevékenység is megalapozhatja a kedvezményes nyugdíjra való jogosultságot, ha az érintett személy a saját háztartásában öt, vagy annál több vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeket nevelt. Öt gyermek esetén egy évvel, minden további gyermek esetén pedig további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel lehet csökkenteni a minimálisan előírt 32 év keresőtevékenységet.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy a fentiekben ismertetett jogosultsági feltételek alapján az eltérő élethelyzetekre vonatkozóan a kedvezményes jogosultságot példákon keresztül is megismerje!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Annamária Klára

Hét évig voltam fő állású anya beleszámít a 40 évbe?Most vagyok 60 éves .

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély ingatlan bérbeadása és az áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Üzletértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31