hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Járulék átvállalása: amikor a foglalkoztató vagy más fizet a kötelezett helyett

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A járulékfizetési kötelezettség fő szabály szerint a biztosítottat terheli, a foglalkoztató adófizetés révén vesz részt a társadalombiztosítási kiadások finanszírozásában. Ugyanakkor vannak olyan élethelyzetek, amikor a biztosított helyett a foglalkoztató fizeti meg a járulékot (is), akár a jogszabály erejénél fogva, akár pedig önkéntes döntéssel.

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) 77. § (1) bekezdése értelmében a foglalkoztatottnak minősülő biztosítottnak a tárgyhónapban kifizetett (juttatott), járulékalapot képező jövedelem alapján köteles a foglalkoztató a társadalombiztosítási járulékot megállapítani, és a biztosítottat terhelő járulékot levonni.

Társadalombiztosítási, járulékfizetési és nyugdíj témakörben további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

A foglalkoztató – fűzi hozzá ugyanezen szakasz (4) bekezdése – a foglalkoztatottnak minősülő biztosítottat terhelő társadalombiztosítási járulékot akkor is köteles bevallani és befizetni, ha annak levonása a tárgyhónapban kifizetett jövedelemből nem lehetséges. A megelőlegezett társadalombiztosítási járulékot a foglalkoztató a biztosítottal szemben fennálló követelésként veszi nyilvántartásba.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen további lehetőségek vannak arra, hogy a járulékfizetést a munkáltató, vagy más átvállalja a kötelezettől!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jegyzett, de be nem fizetett tőke feltöltése eredménytartalékból

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Gépjárműadó beszámítása cégautóadóba

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink