hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ne felejtsük el nyaralás előtt kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát!

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Még mindig sokan vannak Magyarországon, akik nem rendelkeznek Európai Egészségbiztosítási Kártyával (EEK). Az EEK-val az Európai Unió bármely tagállamában, továbbá Norvégiában, Izlandon, Liechtensteinben, Svájcban – átmenetileg tartózkodás idején – orvosilag szükséges ellátás vehető igénybe. Cikkünkben tájékoztatást adunk a EEK-val kapcsolatos fontosabb tudnivalókról, különös tekintettel arra, hogy akár a nyaralásunk alatt bekövetkezett baleset esetén is hasznos lehet a kártya használata.

Magyarországon mind a biztosítottak (a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény 6. §), mind az egészségügyi szolgáltatásra jogosult – 2019. évi CXXII. törvény 22. §-ában foglalt – személyek kérhetik az EEK kiállítását.

Az EEK-val orvosilag szükséges ellátás vehető igénybe. Orvosilag szükséges ellátás általánosságban azt jelenti, hogy a kezelőorvos bírálja el, hogy az EEK birtokosa kaphat-e orvosi ellátást. Azaz a vizsgálat során az orvos figyelembe veszi egyrészt a beteg állapotát, másrészt azt, hogy mennyi ideig tartózkodik az adott országban. Ezen szempontok alapján ítéli meg, hogy az egészségügyi ellátás orvosilag szükséges-e vagy sem. Erre tekintettel az orvosilag szükséges ellátás a vizsgálatot végző orvos döntésén múlik azzal, hogy mindenképpen orvosilag szükséges ellátásnak minősül a sürgősségi ellátás – beleértve a szülést is –, a dialízis-kezelés, az oxigénterápia.

Megjegyzés: Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az EEK nem jogosítja fel a birtokosát arra, hogy előre tervezett külföldi gyógykezelést – beleértve a tervezett szülést is – vegyen igénybe a kártyával.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, melyből kiderül, melyik egészségügyi szolgáltatónál használhatjuk a kártyát, milyen igénybevett szolgáltatásokért kell fizetnünk, valamint bemutatjuk, hogyan igényelhető a kártya.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz elmaradt nyilvántartásba vétele

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Megtérített perköltség könyvelése

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs