Ne felejtsük el nyaralás előtt kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát!

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Még mindig sokan vannak Magyarországon, akik nem rendelkeznek Európai Egészségbiztosítási Kártyával (EEK). Az EEK-val az Európai Unió bármely tagállamában, továbbá Norvégiában, Izlandon, Liechtensteinben, Svájcban – átmenetileg tartózkodás idején – orvosilag szükséges ellátás vehető igénybe. Cikkünkben tájékoztatást adunk a EEK-val kapcsolatos fontosabb tudnivalókról, különös tekintettel arra, hogy akár a nyaralásunk alatt bekövetkezett baleset esetén is hasznos lehet a kártya használata.

Magyarországon mind a biztosítottak (a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény 6. §), mind az egészségügyi szolgáltatásra jogosult – 2019. évi CXXII. törvény 22. §-ában foglalt – személyek kérhetik az EEK kiállítását.

Az EEK-val orvosilag szükséges ellátás vehető igénybe. Orvosilag szükséges ellátás általánosságban azt jelenti, hogy a kezelőorvos bírálja el, hogy az EEK birtokosa kaphat-e orvosi ellátást. Azaz a vizsgálat során az orvos figyelembe veszi egyrészt a beteg állapotát, másrészt azt, hogy mennyi ideig tartózkodik az adott országban. Ezen szempontok alapján ítéli meg, hogy az egészségügyi ellátás orvosilag szükséges-e vagy sem. Erre tekintettel az orvosilag szükséges ellátás a vizsgálatot végző orvos döntésén múlik azzal, hogy mindenképpen orvosilag szükséges ellátásnak minősül a sürgősségi ellátás – beleértve a szülést is –, a dialízis-kezelés, az oxigénterápia.

Megjegyzés: Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az EEK nem jogosítja fel a birtokosát arra, hogy előre tervezett külföldi gyógykezelést – beleértve a tervezett szülést is – vegyen igénybe a kártyával.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, melyből kiderül, melyik egészségügyi szolgáltatónál használhatjuk a kártyát, milyen igénybevett szolgáltatásokért kell fizetnünk, valamint bemutatjuk, hogyan igényelhető a kártya.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tandíj visszafizetése felmondás után

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Irodai adminisztrátor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Felmondási idő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs