Vállalkozó nők, figyelem! A kata és az szja szerint adózók szülés utáni ellátásai

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Egyre több nő dönt úgy, hogy vállalkozást indít, és nem alkalmazottként kíván dolgozni. Nemcsak azt érdemes megtervezniük, hogy a tevékenység és a várható bevétel, költségek mellett milyen adózási forma felel meg számukra, hanem azt is érdemes figyelembe venni, ha még gyermekvállalás előtt áll a vállalkozó nő. Cikkünkben összehasonlítjuk, mire számíthat egy katás várandós kismama, és mire egy szja szerint adózó vállalkozó, akinek rövid időn belül gyermeke születik.

Mindkét példánál feltételezzük, hogy az anyának megvan a gyermek születése előtti 2 évben a legalább 365 biztosított napja, és az ellátás igénylésekor is biztosított lesz, mégpedig a vállalkozása révén. Az ellátások összege ugyanis mindig az aktuális jogviszonytól, vagyis munkaviszony esetén a jövedelemtől, vállalkozás esetén pedig vagy a havi tételes adótól, vagy szja szerinti vállalkozás esetében a bejelentett jövedelemtől függ. Az tehát nem releváns az ellátások szempontjából, ha valaki például 10 millió forintot számlázott egy évben, hanem az számít, hogy mennyi adót, járulékot fizetett be, vagyis ezek alapján milyen ellátási alapra lesz jogosult.

Nézzük meg először a katás várandós kismama helyzetét egy konkrét példán keresztül!

Azt feltételezzük, hogy a vállalkozás már megvan egy ideje, tehát nem a szülés előtti hónapokban indult el az új jogviszony. Tegyük fel, hogy a baba születése 2021. október 10-ére várható, és ezen a napon is fog megszületni. Az anya végig 50 ezer forint katát fizetett. Az októberi, szeptemberi, augusztusi tételesadó-befizetései nem relevánsak a számításnál, mivel az anya nem is folytatta ekkor már a vállalkozását, táppénzen volt az utolsó három hónapban. A július 31. előtti 180 naptári nap befizetéseit kell figyelembe venni, ez a számítási időszak. (Tételezzük fel, hogy a biztosítási idő folyamatos, ekkor a csed számításának alapja az igénylés napját megelőző 3. hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 napi jövedelem.) Ha havi 50 ezer forint katát fizetett a vállalkozó, akkor az ellátási alapja bruttó 102 ezer forint.

A 2021. július 1-je után született gyermekek esetében a csed számításánál már nem az addig érvényben lévő 70, hanem a 100 százalékát lehet figyelembe venni a naptári napi ellátási alapnak. Havi 50 ezer forint tételes adó megfizetése esetén havi 102 ezer forint egy katás vállalkozónál a csed alapja, és a csed is 102 ezer forint bruttó marad, amiből 15 százalék szja levonása után 86 700 forintot kap meg a kismama.

Ha havi 75 ezer forintot fizet a katás vállalkozó nő minden releváns hónapra, akkor az ellátási alap 170 ezer forint, aminek a nettója 144 500 forint lesz a 2021. július 1-je után született gyermekek esetében.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mennyi ellátásra számíthat a vállalkozó nő, ha az szja szerinti adózást választja a gyermekvállalás előtt.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close