hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rokkantsági ellátás: mutatjuk, hogyan lehet újraszámíttatni, ha valaki sokat keresett mellette tavaly

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátás alapja a havi átlagjövedelemnek – a komplex felülvizsgálat eredményétől függő – meghatározott százaléka. Ha valaki az ellátás mellett korlátlanul folytatható keresőtevékenységéből a múlt évben magasabb jövedelmet szerzett, mint amekkora jövedelem alapján eredendően megállapították a rokkantsági ellátását, újraszámíttathatja azt, noha ehhez kerülő út vezet.

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló 2011. évi CXCI. (Mm.) törvény alkalmazásában havi átlagjövedelemnek a jogszabály 1. paragrafus (1) bekezdésének 3. pontja értelmében
  • a kérelem benyújtásának napját közvetlenül megelőző naptári évben (referencia-időszak) elért, a 2020. július 1-jét megelőző időszakra a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, a 2020. július 1-jétől kezdődő időszakra a társadalombiztosítási járulék (a továbbiakban együtt: társadalombiztosítási járulék) alapját képező jövedelem napi átlagának a 30-szorosa;
  • ha a jogosult a referencia-időszakban nem rendelkezik legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a referencia-időszak kezdő időpontját követően szerzett, a kérelem benyújtásának napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlagának 30-szorosa minősül, és végül
  • amennyiben a jogosult amiatt nem rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, mert a vizsgált időszakban vagy annak egy részében táppénzben, baleseti táppénzben részesült, ha az számára kedvezőbb, a táppénzt, baleseti táppénzt megelőző 180 naptári napi jövedelmet kell figyelembe venni.

E hosszú definíció lényege, hogy az ellátás összege alapvetően a kérelem benyújtásának napját közvetlenül megelőző naptári évben elért keresettől függ.

Tekintve, hogy mind a rehabilitációs ellátás, mind pedig a rokkantsági ellátás mellett korlátlanul lehet keresőtevékenységet folytatni, könnyen előfordulhat, hogy az ellátásban részesülő a figyelembe vett átlagjövedelménél 2023-ban jóval magasabb átlagjövedelmet ért el. Ebben az esetben pedig életszerű a felvetés, hogy újraszámítassa az ellátását.

Persze ezt megelőzően célszerű azzal is kalkulálni, hogy az így elérhető összeg meghaladja-e a korábbi ellátás emelt összegét, hiszen az 524/2023. kormányrendelet értelmében 2024. január 1-jét megelőző időponttól megállapított rokkantsági és rehabilitációs ellátás összege január 1-jétől 6 százalékkal emelkedett.

Tény, hogy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló törvény (Mm.) az újraszámításra vonatkozóan nem tartalmaz külön előírást. Ez azonban nem jelenti azt, hogy erre egyáltalán nincs mód, mindössze annyi következik belőle, hogy ez „kerülő” úton lehetséges.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mit kell ehhez tenni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink