hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tb-kötelezettségek többes vállalkozói jogviszonyban

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Ha az egyéni vagy társas vállalkozó egyidejűleg más vállalkozásban is társas vállalkozónak minősül, akkor ez a tény szinte bizonyosan érinti a társadalombiztosítással összefüggő kötelezettségeit. Alapvetően a vállalkozó döntése, melyik vállalkozásában viseli a magasabb terheket. Ugyanakkor e döntésnek is vannak bizonyos korlátai. Cikkünkben ezt járjuk körbe.

A témát érintő előírások közül talán a legközismertebb, hogy a biztosított (heti 36 órás munkaviszonyban nem álló és nem diák) többes jogviszonyban álló vállalkozó csak egy vállalkozásban kötelezett minimális adó- és járulékfizetésre, míg a többi vállalkozásában a tényleges jövedelme képezi a kötelezettségek alapját.

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 31. paragrafusának (5) bekezdése ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy amennyiben a társas vállalkozóként biztosított több gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja vagy ügyvezetője, a járulékfizetési alsó határ utáni járulékot (havonta a minimálbér vagy garantált bérminimum 150 százaléka után a 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, illetve 100 százaléka után 10 százalékos nyugdíjjárulékot) – évente egy alkalommal történő választása szerint – egyszer kell figyelembe venni. A társas vállalkozó e választásáról a tárgyév január 31-éig nyilatkozik a társas vállalkozásnak.

Így tehát, ha a természetes személy egyidejűleg kettő vagy több vállalkozásban társas vállalkozó, akkor január 31-éig döntheti el, melyik cégben tesz eleget minimális járulékfizetési kötelezettségének, amit az év folyamán nem változtathat meg.

A Tbj. végrehajtását segítő 217/1997. kormányrendelet (Tbj. R.) 7. paragrafusának (1) bekezdése ezt annyival egészíti ki, hogy január 31-éig a vállalkozónak írásban kell értesítenie a döntéséről az érintett vállalkozásokat.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mi a teendő év közben keletkező többes jogviszony esetében, s milyen szabályok vonatkoznak az egyszerre egyéni és társas vállalkozókra, a katásokra, valamint a szochofizetési kötelezettségre.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási díj számlázása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Beszámoló készítése NAV átfogó ellenőrzése alatt

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close