hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szakho- és szochokedvezmények – példákkal

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A szakképzési törvény 106. § (1) bekezdése úgy rendelkezik, hogy a szakképzési hozzájárulás alapja megegyezik a kötelezettet terhelő szociális hozzájárulási adó alapjával. Ezt az általános szabályt árnyalják az ugyanezen szakasz (2) bekezdésében említett (egészségügyi szolgáltatókra, valamint a közhasznú nonprofit gazdasági társaságra vonatkozó) eltérő szabályok, illetve a veszélyhelyzet ideje alatt igénybe vehető szakképzésihozzájárulás-fizetési kedvezményről szóló 22/2021. kormányrendelet előírásai.

A fentiekben írtaktól függetlenül a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény (szakképzési törvény) 105. § (3) bekezdése rögzíti, hogy „nem keletkezik szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettség, ha a szakképzési hozzájárulásra kötelezettet a szociális hozzájárulási adóról szóló törvény alapján adófizetési kötelezettség nem terheli.”

Ehhez hasonló (de némileg átfogalmazott) előírást a korábbi szakképzési hozzájárulásra vonatkozó jogszabály (2011. évi CLV. törvény) is tartalmazott. A jogszabály 4. § (1a) bekezdése úgy rendelkezett, hogy „nem keletkezik szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettség azokban az esetekben, amikor a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (Szocho tv.) szerint nem keletkezik adófizetési kötelezettség.”

Ez utóbbi rendelkezésre hivatkozással a NAV 2020. évi 74. számú (szakképzési hozzájárulásról szóló) információs füzete számos példán keresztül levezette, hogy miként kell csökkenteni a szakképzési hozzájárulási adót a szociálishozzájárulásiadó-kedvezménnyel érintett munkavállalók esetében. 

E példák a 2021. évi (ugyancsak 74. számú) szakképzési hozzájárulásra vonatkozó információs füzetben már nem szerepelnek. Ez, illetve az említett jogszabályi előírás átfogalmazása sok jogalkalmazót elbizonytalanított.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, az idei évtől miként lehet figyelembe venni a szociálishozzájárulásiadó-kedvezményt a szakképzési hozzájárulás vonatkozásában!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Személyautó-eladás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Online számla rendszer

Kelemen László

adószakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs