hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A részmunkaidős foglalkoztatás következménye a nyugdíjban

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Az utóbbi években egyre jobban elterjedt a munkavállalók részmunkaidős foglalkoztatása. Ezzel kapcsolatban számos munkavállalóban felmerül a kérdés, hogy a részmunkaidő hátrányosan érintheti-e őt a majdani nyugdíjazása során.

A társadalombiztosítás keretein belül megállapítható öregségi nyugdíjra való jogosultsági feltételeket, valamint a nyugellátás összegének megállapítását a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) szabályozza.

A Tny. vonatkozó rendelkezései meghatározzák, hogy az 1996. december 31-éig fennállt biztosítási jogviszonyok, munkavégzések alapján minden esetben a biztosítás teljes időtartama nyugellátásra jogosító szolgálati időnek minősül. Ugyanakkor a Tny. 1998. január 1-jétől hatályos 39. §-a bevezette az úgynevezett arányos szolgálati idő fogalmát, melynek rendelkezéseit az 1996. december 31-ét követően fennállt, külön meghatározott, biztosítási jogviszonyok esetében kell alkalmazni.

Mit jelent az arányos szolgálati idő?

A fenti fogalom alatt gyakorlatilag azt kell érteni, hogy amennyiben a Tny.-ben külön meghatározott típusú biztosítási jogviszonyban álló személy ezen jogviszonyából származó járulékalapot képező keresete nem éri el az adott időszakra vonatkozó minimálbér összegét, vagy az érintett biztosítási jogviszonyban álló személy az adott időszakra vonatkozó minimálbérnél alacsonyabb összeg után fizeti meg a nyugdíjjárulékot, úgy abban az esetben a biztosítási idejének csupán az arányos időtartama vehető majd figyelembe szolgálati időnek.  

A szolgálati idő és a biztosítási idő aránya azonos a nyugdíjjárulék alapjául szolgáló keresete, jövedelem és az adott évre érvényes minimálbér arányával.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen jogviszonyok esetében jön szóba az arányos szolgálati idő, továbbá ezt hogyan veszik figyelembe a nyugdíj megállapítása során!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31