hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Osztalék utáni szocho, mennyi lesz a maximum 2019-ben?

  • adozona.hu
3

Az osztalék után 2019-től fizetendő szociális hozzájárulási adó szabályairól érdeklődött olvasónk. Kérdésére Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Jól értjük-e, hogy az új szabály szerint is maximálva van a szociális hozzájárulási fizetési kötelezettség, csak emelt összegre, a havi minimálbér kétszeresének évi szocho-fizetési kötelezettség mértékéig. Ha kevesebb a bérjövedelme, akkor osztalékfizetés esetén ki kell egészíteni 645 840 forint összegig, ha több a havi bérjövedelme, akkor már nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni. Amennyiben nincs rendszeres szocho-alapot képező jövedelme, akkor is maximum 645 840 forint szocho-kötelezettség áll fenn bármilyen összegű osztalék kifizetés esetén.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A következtetése lényegében helytálló, levezethető a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (szocho-törvény) előírásából, azzal azonban, hogy a 2019. évtől hatályos előírás nem a fizetendő összeg maximumát, hanem a jövedelem maximumát határozza meg. Ez pedig a minimálbér 24-szerese.

A minimálbér pedig a szocho-törvény szerint az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összege, kivéve a szocho-törvény szerinti egyéni és társas vállalkozókra vonatkozó rendelkezéseiben említett minimálbért, amely a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum havi összege, ha az egyéni vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége vagy a társas vállalkozó főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel, ennek hiányában az előzőek szerint meghatározott minimálbér.

Ennek alapján – ha nem a garantált bérminimumot kell figyelembe venni és a 2019. január 1-jei minimálbér azonos lesz a 2018. évivel – 19,5 százalékos mértékkel számolva valóban 645 840 forint a kifizető és a magánszemély által együtt fizetendő maximális szociális hozzájárulási adó, (ami azonban nem kétszerese a havi minimálbérnek). Ha azonban nő a minimálbér 2019-ben vagy társas vállalkozónak minősülő jövedelme után merül fel az adó, akkor az összeg nagyobb 645 840 forintnál.

[Szocho-törvény 2. § (2) bekezdés, 34. § 10. pont]

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
adózóna.hu

Kedves Olvasó!

Az Adózóna az előfizetőinknek adott válaszaiban az Országgyűlés által elfogadott törvényeket, illetve a kormány/minisztériumok rendeleteit veszi figyelembe, nem pedig az ígéreteket.
Megértését köszönjük. Üdvözlettel az Adózóna csapata

Ruszin Zsolt

A kormány már bejelentette a SZOCHÓ 17,5%-ra való csökkenését. Erről még az adózóna is írt: https://adozona.hu/2019_es_valtozasok/Megis_csokken_jovore_a_szocho_DZI05W

A minimálbér kapcsán pedig számtani képlet várható, hogy a kiszámíthatóság növekedjen, de legalább 2 éves megállapodás várható az ügyben: https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/minimalber_2019_ebben_mar_nincs_vita.669352.html

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

485/2020. kormányrendelet

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Devizában kiállított számlák áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Őstermelő – méhészet

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close