hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Osztalék utáni szocho, mennyi lesz a maximum 2019-ben?

  • adozona.hu
3

Az osztalék után 2019-től fizetendő szociális hozzájárulási adó szabályairól érdeklődött olvasónk. Kérdésére Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Jól értjük-e, hogy az új szabály szerint is maximálva van a szociális hozzájárulási fizetési kötelezettség, csak emelt összegre, a havi minimálbér kétszeresének évi szocho-fizetési kötelezettség mértékéig. Ha kevesebb a bérjövedelme, akkor osztalékfizetés esetén ki kell egészíteni 645 840 forint összegig, ha több a havi bérjövedelme, akkor már nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni. Amennyiben nincs rendszeres szocho-alapot képező jövedelme, akkor is maximum 645 840 forint szocho-kötelezettség áll fenn bármilyen összegű osztalék kifizetés esetén.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A következtetése lényegében helytálló, levezethető a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (szocho-törvény) előírásából, azzal azonban, hogy a 2019. évtől hatályos előírás nem a fizetendő összeg maximumát, hanem a jövedelem maximumát határozza meg. Ez pedig a minimálbér 24-szerese.

A minimálbér pedig a szocho-törvény szerint az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összege, kivéve a szocho-törvény szerinti egyéni és társas vállalkozókra vonatkozó rendelkezéseiben említett minimálbért, amely a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum havi összege, ha az egyéni vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége vagy a társas vállalkozó főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel, ennek hiányában az előzőek szerint meghatározott minimálbér.

Ennek alapján – ha nem a garantált bérminimumot kell figyelembe venni és a 2019. január 1-jei minimálbér azonos lesz a 2018. évivel – 19,5 százalékos mértékkel számolva valóban 645 840 forint a kifizető és a magánszemély által együtt fizetendő maximális szociális hozzájárulási adó, (ami azonban nem kétszerese a havi minimálbérnek). Ha azonban nő a minimálbér 2019-ben vagy társas vállalkozónak minősülő jövedelme után merül fel az adó, akkor az összeg nagyobb 645 840 forintnál.

[Szocho-törvény 2. § (2) bekezdés, 34. § 10. pont]

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (3)
adózóna.hu

Kedves Olvasó!

Az Adózóna az előfizetőinknek adott válaszaiban az Országgyűlés által elfogadott törvényeket, illetve a kormány/minisztériumok rendeleteit veszi figyelembe, nem pedig az ígéreteket.
Megértését köszönjük. Üdvözlettel az Adózóna csapata

Ruszin Zsolt

A kormány már bejelentette a SZOCHÓ 17,5%-ra való csökkenését. Erről még az adózóna is írt: https://adozona.hu/2019_es_valtozasok/Megis_csokken_jovore_a_szocho_DZI05W

A minimálbér kapcsán pedig számtani képlet várható, hogy a kiszámíthatóság növekedjen, de legalább 2 éves megállapodás várható az ügyben: https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/minimalber_2019_ebben_mar_nincs_vita.669352.html

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Táppénzjogosultság vége

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs