hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjba készül? Kizáró okok, kinek kell visszafizetnie az ellátást?

  • Winkler Róbert

Nem elégséges betölteni a nyugdíjkorhatárt, megszerezni az előírt szolgálati, illetve jogosultsági időt – a nyugdíjba menetelnek egyéb feltételei is vannak. Összeszedtük.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben saját jogú nyugellátás az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésétől, illetve nők esetében a nyugdíjkorhatártól függetlenül, amennyiben az érintett személy rendelkezik legalább 40 évi jogosultsági idővel állapítható meg.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) meghatározza, hogy nyugellátás attól a naptól állapítható meg, amely napon a jogosultsághoz szükséges feltételek bekövetkeztek. 

Melyek ezek a feltételek?

Nyugdíjkorhatártól függő öregségi nyugellátás esetén az adott személy irányadó öregségi nyugdíjkorhatárának betöltése, a jogszabályban meghatározott szolgálati idő – öregségi teljes nyugdíj esetében 20 év, öregségi résznyugdíj esetében legalább 15 év – megszerzése, valamint azon a napon, amelytől kezdődően a nyugellátás megállapításra kerül, az érintett személy ne álljon biztosításra kötelező jogviszonyban.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen feltételek teljesítésére kell ügyelni a nyugdíjba menetelhez!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close