hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megváltozott munkaképességűek tb-je, kedvezményei

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Az elismert és igazolt megváltozott munkaképesség, illetve az ehhez kapcsolódóan megállapított ellátás jelentősen befolyásolhatja az érintett személy társadalombiztosítási jogállását, munkavállalóként, vagy vállalkozóként az utána, illetve az általa fizetett közterhek mértékét.

Kezdjük azzal a közismert ténnyel, hogy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásról szóló 2011. évi CXCI. (Mm.) törvény alapján megállapított pénzbeli ellátások: rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás, nem minősülnek sajátjogú nyugdíjnak, így a benne részesülők nem tekintendők sajátjogú nyugdíjasnak. Sőt, akik 2012 előtt rokkantsági nyugdíjasok voltak, és ellátásuk az említett ellátások valamelyikére módosult, szintén elveszítették nyugdíjas státuszukat és például egyéni vagy társas vállalkozóként biztosított (főfoglalkozású – minimum járulékfizetésre kötelezett) vállalkozókká váltak.

Ugyanakkor az e körbe tartozók társadalombiztosítási jogállása mégis eltérő az általános szabályoktól.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, miben térnek el az érintettekre vonatkozó tb-szabályok az általánostól!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelőként termőföld értékesítése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Áfaarányosítás őstermelő esetében

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Üzletrészeladás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close