hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjas vagy kiegészítő tevékenységet folytató? Eltérések a két státusz között

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Mostanra közismertté vált, hogy a nyugdíjasok mentesülnek valamennyi társadalombiztosítással összefüggő kötelezettség alól, nem kell őket biztosítottként bejelenteni, nem kell tőlük egyéni járulékot vonni, illetve nem kell utánuk szociális hozzájárulási adót vagy egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. Noha mindez általánosságban véve igaz, de a kép ennél árnyaltabb.

A Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) 6. paragrafusának (1) bekezdése azzal a bevezető mondattal indul, hogy „…biztosított a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő”… és folytatja a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyokkal. Ez a bevezető mondat rögzíti tehát, hogy az adott jogviszony alapján biztosított csak az lehet, aki nem minősül kiegészítő tevékenységet folytatónak.

Hogy kit kell kiegészítő tevékenységűnek tekinteni, azt pedig a Tbj. 4. paragrafusának 11. pontjában találjuk. E szerint kiegészítő tevékenységet folytató személy a 6. paragrafus szerinti biztosítási kötelezettség alá eső jogviszonyban kereső tevékenységet folytató saját jogú nyugdíjas személy, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a rá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte, és egyéni vagy társas vállalkozónak minősül, akkor is, ha a saját jogú vagy a hozzátartozói nyugellátás folyósítása szünetel.

Így az minősül kiegészítő tevékenységűnek, aki sajátjogú nyugdíjas és a Tbj. 6. paragrafusa szerinti jogviszonyok valamelyikében keresőtevékenységet folytat, illetve ezen belül az az egyéni és társas vállalkozó is, aki özvegyi nyugdíjban részesül, és a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt elérte.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben példákkal is illusztráljuk a nyugdíjas, illetve a kiegészítő tevékenységet folytatók státusza közötti különbséget.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelők járuléka költség vagy sem?

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kapcsolt vállalkozás – kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close