hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjas munkavállaló társadalombiztosítási ellátása

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Bár köztudott, hogy a nyugdíjas munkavállalót nem kell biztosítottként bejelenteni, illetve díjazását nem terheli járulékfizetési kötelezettség, ennek ellenére a gyakorlatban mégis gyakran merül fel probléma a nyugdíjas munkavállaló társadalombiztosítási jogállásával, illetve társadalombiztosítási ellátásával kapcsolatban.

Különösen akkor válik ez kérdés fontossá, ha az érintett fennálló jogviszonya során válik nyugdíjassá.

Természetes személyként a nyugdíjas [egészen pontosan a Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény 5. § (3) bekezdésében taglalt nyugdíjbiztosítási ellátásokban részesülő] személy a Tbj. 22. § (1) bekezdés b) pontja értelmében egészségügyi szolgáltatásra jogosult.

Abban az esetben, ha a saját jogú nyugdíjas bármilyen, a Tbj. 6. §-ában említett biztosítási kötelezettség alá eső jogviszonyban keresőtevékenységet folytat, kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül.

Ez azt jelenti, hogy e jogviszonyában nem terjed ki rá a biztosítás és e jogviszonya alapján nem jogosult semmilyen társadalombiztosítási ellátására sem.

Például, ha egy öregségi nyugdíjban részesülő személy munkaviszonyt létesít, az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságát nem a munkaviszonya, hanem a nyugdíjas státusza alapozza meg.

De nem szerez további szolgálati időt és nyugdíj alapjául szolgáló jövedelmet sem. Ez értelemszerűen azokra a női munkavállalókra is vonatkozik, akik 40 év jogosultsági idővel váltak nyugdíjassá. Továbbá azokra a munkavállalókra is, akik más EGT tagállamtól vagy szociális biztonsági egyezmény hatálya alá tartozó államtól részesülnek öregségi nyugellátásban, hiszen ők a Tbj. 4. § 17. pontja alapján szintén nyugdíjasnak minősülnek.

Például, ha valaki Törökországban öregségi nyugellátásban részesül, akkor magyar munkavállalóként nem terjed ki rá a biztosítás, mivel Magyarországon is nyugdíjasnak tekintendő.

Nem vonatkoznak viszont a fenti sorok a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülőkre. Egészen egyszerűen azért, mert ezek az ellátások nem minősülnek nyugellátásnak.

A nyugdíjas munkavállalót tehát e jogviszony alapján semmilyen ellátás sem illeti meg. Ebből következően természetesen nem jogosult táppénzre sem. Így keresőképtelensége esetén csak a betegszabadság ideje alatt számíthat juttatásra a munkaviszony alapján.

És persze a nyugdíjára, kivéve, ha annak folyósítása szünetel.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük a nyugdíját szüneteltetőre, illetve a nyugdíjas dolgozó baleseti táppénzére vonatkozó előírásokat.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapítvány – vállalkozási bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3