hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj, rokkantsági ellátás melletti munka: járulékok és korlátok

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász
7

Mennyit dolgozhat, mennyit kereshet öregségi nyugdíj, rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátás mellett az ember? Vannak-e korlátok, milyen járulékot kell fizetni?

Könyvelők, nyugdíjasok gyakori kérdései alapján részletes tájékoztatást adunk az öregségi nyugdíj, a rehabilitációs-, és rokkantsági ellátás melletti keresőtevékenységekről.

1.)  Keresőtevékenység öregségi nyugellátás folyósítása mellett

Az öregségi nyugdíjas munkaviszonyban történő foglalkoztatása esetén nincs felső korhatár, sem jövedelemhatár. Azaz, ha valaki 90 évesen szeretne és képes munkát vállalni, akkor akár napi 8 órában is dolgozhat, jövedelemkorlát nélkül. A nyugdíjas munkaviszonyban történő foglalkoztatása esetén a foglalkoztatónak meg kell fizetnie a 27 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adót, továbbá a nyugdíjasnak munkabére alapján a 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulékot és a 10 százalék nyugdíjjárulékot. Ha a nyugdíj folyósítása szünetel, és csak ekkor, a nyugdíjas foglalkoztatott köteles 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot is fizetni.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen szabályok vonatkoznak a 40 év jogosultsági idővel nyugdíjba ment, korhatár alatti nőkre, a közszférában dolgozó és a rokkantsági ellátásban részesülő nyugdíjasokra!
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (7) , melyek közül a legfrissebbek:
Anci Takácsné

Rehabilitációs ellátásban részesülő KATÁS egyéni vállalkozó , ha nincs 62 és féléves mennyi KATÁ-T köteles fizetni havonta?

Anci Takácsné

Rehabilitációs ellátásban részesülő KATÁS egyéni vállalkozó, ha nincs 62 és fél éves főállású vállalkozónak, vagy kiegészítő tevékenységűnek minősül? /25, vagy 50 ezer Ft a fizetendő összeg havonta ?/

Adózóna

Kedves Felhasználóink! A cikkeink egy részét csak előfizetőink olvashatják. Ha csak regisztrált felhasználóként használják az oldalt, a belépéssel még nem válnak elérhetővé ezek a tartalmak és funkciók. Amennyiben van élő megrendelésük, vagy próbaolvasásuk, és ennek ellenére sem tudják olvasni belépés után a cikkeinket, kérem, jelezzék ezt a problémát a felhasználói adataik megadásával az ügyfélszolgálatunkon: [email protected]. Üdvözlettel: Adozona.hu

Rein Béla

Cxak előfizetéssel?

Kőrösy Margó

Pataakiné Mária_az elolvasáshoz előfizetés is szükséges.

Károly Gulyás

Nem értem miért nekem,aki rokkantsági ellátást kapok,kellene közel 15000ft-ot fizetnem azért,hogy egy engem is érintő cikket elolvashassak.

Maria Patakiné

Regisztráltam...hogyan tudom elolvasni a cikket?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás, fejlesztési tartalék, napelem II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beruházási kedvezmény

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31