hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj: megvásárolható-e a 40 évből hiányzó szolgálati idő?

  • adozona.hu
2

Olvasónknak öt éve hiányzik a 40 év jogosultsági időből, amely alapján nyugdíjba mehetne. Vásárolhat-e szolgálati időt? Kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

„A nők 40 éves nyugdíjához rendelkezem 35 évvel (32,5 év ledolgozott munkaviszony plusz 2,5 év passzív gyes). Most megszűnt a munkaviszonyom, nem vagyok biztosított” – írta olvasónk, majd a következőket kérdezte: „Megállapodás köthető-e nyugdíjra jogosító szolgálati idő és a nyugdíj alapjául szolgáló jövedelem szerzésére 34 százalékos járulékbefizetéssel részemre 5 évre? A 40 évből hátralévő 5 év így megváltható-e? Más fizetési kötelezettség van-e? Mint a munkaviszony, ez az időszak is rendes biztosított időnek számít-e, egészségügyi szolgáltatás igénybevételére is jogosít a 34 százalékos járulékbefizetés?”

Az öregségi nyugdíjhoz hiányzó, legfeljebb 5 év – egyösszegű - megvásárlására kizárólag abban az esetben nyílik lehetőség, amennyiben a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személy nem áll biztosításra kötelező jogviszonyban, és a nyugdíjkorhatár betöltését követően a nyugdíj megállapításának azon tény az akadálya, hogy az öregségi résznyugdíjhoz szükséges 15 évből, illetve az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges 20 évből az érintett személynek legfeljebb 5 éve hiányzik (Tbj. 34. § (5) bekezdés b) pontja).

A nők kedvezményes nyugdíjazására való jogosultság megszerzése tekintetében a fent említett egyösszegű szolgálati idő megvásárlása nem alkalmazható – válaszolta szakértőnk, majd így folytatta:

Levele tanúsága szerint Ön nem áll semmilyen biztosítási jogviszonyban, ezért elvileg Ön megállapodást köthet nyugdíjra jogosító szolgálati idő és nyugdíj alapjául szolgáló jövedelem szerzése céljából, azonban ezen megállapodás alapján a járulékfizetési kötelezettség havonta állna fenn, azaz szolgálati időt előre nem válthat meg (Tbj. 34. § (1) bekezdés).

Itt szeretném megjegyezni, hogy a nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében jogosultsági időként kizárólag a keresőtevékenységgel járó, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati időt lehet elismerni. Ezen túlmenően jogosultsági időként a terhesség-gyermekágyi segélyben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekre tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati időt lehet elismerni.

A megállapodás alapján szerzett szolgálati időt tehát nem lehet figyelembe venni a nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében jogosultsági időként, ugyanakkor ezen járulékfizetéssel fedezett időtartam a nyugdíjkorhatártól függő öregségi nyugdíj tekintetében szolgálati időnek számít.

A nyugdíjra jogosító szolgálati idő és a nyugdíj alapjául szolgáló jövedelem szerzésére kötött megállapodás (a Tbj. 34. § (1) bekezdése) alapján fizetett 34 százalékos nyugdíjjárulék nem jogosít egészségügyi szolgáltatás igénybevételére.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó! Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni.
Köszönjük.
Üdvözlettel az Adózóna csapata

seda

Tisztelt Adózóna!

Érdeklődni szeretnék:61-es születésű vagyok.
32 év szolgálati idővel rendelkezem.
Megválható-e 7év szolgálati idő
a gyugdíjig?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szabadságátvitel a következő évre megállapodás alapján

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Kölcsön rendezése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close