hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj: megvásárolható-e a 40 évből hiányzó szolgálati idő?

  • adozona.hu
2

Olvasónknak öt éve hiányzik a 40 év jogosultsági időből, amely alapján nyugdíjba mehetne. Vásárolhat-e szolgálati időt? Kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

„A nők 40 éves nyugdíjához rendelkezem 35 évvel (32,5 év ledolgozott munkaviszony plusz 2,5 év passzív gyes). Most megszűnt a munkaviszonyom, nem vagyok biztosított” – írta olvasónk, majd a következőket kérdezte: „Megállapodás köthető-e nyugdíjra jogosító szolgálati idő és a nyugdíj alapjául szolgáló jövedelem szerzésére 34 százalékos járulékbefizetéssel részemre 5 évre? A 40 évből hátralévő 5 év így megváltható-e? Más fizetési kötelezettség van-e? Mint a munkaviszony, ez az időszak is rendes biztosított időnek számít-e, egészségügyi szolgáltatás igénybevételére is jogosít a 34 százalékos járulékbefizetés?”

Az öregségi nyugdíjhoz hiányzó, legfeljebb 5 év – egyösszegű - megvásárlására kizárólag abban az esetben nyílik lehetőség, amennyiben a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személy nem áll biztosításra kötelező jogviszonyban, és a nyugdíjkorhatár betöltését követően a nyugdíj megállapításának azon tény az akadálya, hogy az öregségi résznyugdíjhoz szükséges 15 évből, illetve az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges 20 évből az érintett személynek legfeljebb 5 éve hiányzik (Tbj. 34. § (5) bekezdés b) pontja).

A nők kedvezményes nyugdíjazására való jogosultság megszerzése tekintetében a fent említett egyösszegű szolgálati idő megvásárlása nem alkalmazható – válaszolta szakértőnk, majd így folytatta:

Levele tanúsága szerint Ön nem áll semmilyen biztosítási jogviszonyban, ezért elvileg Ön megállapodást köthet nyugdíjra jogosító szolgálati idő és nyugdíj alapjául szolgáló jövedelem szerzése céljából, azonban ezen megállapodás alapján a járulékfizetési kötelezettség havonta állna fenn, azaz szolgálati időt előre nem válthat meg (Tbj. 34. § (1) bekezdés).

Itt szeretném megjegyezni, hogy a nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében jogosultsági időként kizárólag a keresőtevékenységgel járó, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati időt lehet elismerni. Ezen túlmenően jogosultsági időként a terhesség-gyermekágyi segélyben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekre tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati időt lehet elismerni.

A megállapodás alapján szerzett szolgálati időt tehát nem lehet figyelembe venni a nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében jogosultsági időként, ugyanakkor ezen járulékfizetéssel fedezett időtartam a nyugdíjkorhatártól függő öregségi nyugdíj tekintetében szolgálati időnek számít.

A nyugdíjra jogosító szolgálati idő és a nyugdíj alapjául szolgáló jövedelem szerzésére kötött megállapodás (a Tbj. 34. § (1) bekezdése) alapján fizetett 34 százalékos nyugdíjjárulék nem jogosít egészségügyi szolgáltatás igénybevételére.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó! Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni.
Köszönjük.
Üdvözlettel az Adózóna csapata

seda

Tisztelt Adózóna!

Érdeklődni szeretnék:61-es születésű vagyok.
32 év szolgálati idővel rendelkezem.
Megválható-e 7év szolgálati idő
a gyugdíjig?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. megszűnése

Szipszer Tamás

adószakértő

Nyelvoktatás számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close