hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj megállapítása, emelése kivételes méltányosságból

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A nyugdíjtörvény különös méltánylást érdemlő körülmények esetén lehetőséget nyújt öregségi, illetve hozzátartozói nyugellátás megállapítására azoknak, akik nem szerezték meg a szükséges szolgálati időt, továbbá a korábban megállapított nyugellátás kivételes emelésére, egyszeri segély engedélyezésére is.

Öregségi nyugdíjra és hozzátartozói nyugellátásokra a jogszabályban meghatározott előzetes nyugdíjjárulék megfizetése ellenében elismert szolgálati idő alapján lehet jogosultságot szerezni. Az előzetes szolgálati idő hiányában nyugellátás megállapítására nem kerülhet sor.

Ugyanakkor a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny., nyugdíjtörvény) 66. §-a különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén lehetőséget nyújt öregségi, illetve hozzátartozói nyugellátás kivételes méltányosságból történő megállapítására azok részére, akik a meghatározott mértékű szolgálati időt nem szerezték meg, továbbá a korábban megállapított nyugellátás kivételes emelésére, egyszeri segély engedélyezésére is lehetőség nyílik.

Mely személyi kör lehet jogosult nyugellátás méltányosságból való megállapítására?

Nyugellátás méltányosságból történő megállapítására, engedélyezésére kizárólag az öregségi nyugdíjkorhatárt már betöltött személy, a megváltozott munkaképességű özvegy és az árva részére kerülhet sor.

Öregségi nyugdíj kivételes méltányosságból történő megállapítására, engedélyezésére akkor van lehetőség, ha az érintett a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte (a 2020. évben legalább 64 életévet követő 183 napos életkor), és a korábban fennállt biztosítási jogviszonyai alapján rendelkezik az öregségi nyugdíj megállapításához előírt szolgálati idő legalább felével.

Figyelemmel arra, hogy az öregségi teljes nyugdíjra való jogosultsághoz legalább 20 év, az öregségi résznyugdíjra való jogosultsághoz pedig legalább 15 év szolgálati idő szükséges, a kivételes öregségi nyugdíj esetleges engedélyezéséhez, megállapításához az érintett személynek legalább 7,5 év nyugdíjjogosultságnál elismerhető szolgálati idővel kell rendelkeznie.

Ha részletesebben tájékozódna a témában, olvassa el "Járulékfizetés, -visszaigénylés: ezzel is szembesülhet a nyugdíjmegállapítás során", illetve "Csökkentett munkaidő, járulékmentesség: mi lesz a nyugdíjmegállapítással?" című írásunkat is!

Hozzátartozói nyugellátás – özvegyi nyugdíj, árvaellátás – kizárólag méltányosságból történő megállapítására, engedélyezésére abban az esetben van lehetőség, ha az elhunyt jogszerző a haláláig az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő legalább felét (minimum 7,5 év) elérő szolgálati időt szerzett, és az özvegy, illetve az árva rendelkezik az özvegyi nyugdíjra, árvaellátásra való, Tny.-ben meghatározott jogosultsági feltételekkel.

Rendkívül indokolt esetben árvaellátás méltányosságból történő engedélyezésére akkor is sor kerülhet, ha az elhunyt jogszerző az előírt szolgálati idő felével sem rendelkezett, vagy az árva középfokú iskolában nem nappali rendszerű iskolai oktatásban vesz részt, vagy felsőoktatási intézményben nem nappali képzésben folytat tanulmányokat.

Mint az a fentiekből is kitűnik, hozzátartozói nyugdíjigények esetében a méltányosság gyakorlására kizárólag akkor kerülhet sor, ha a hozzátartozóra vonatkozó általános jogosultsági feltételek fennállnak, az özvegyi nyugdíj, árvaellátás megállapítását pedig azért utasították el, mert az elhunyt jogszerző nem rendelkezett az életkorához meghatározott előzetes szolgálati idővel.

A nyugdíjkorhatárt be nem töltött özvegy részére kizárólag abban az esetben lehet méltányosságból hozzátartozói nyugellátást – özvegyi nyugdíjat – esetlegesen megállapítani, ha az özvegy megváltozott munkaképességűnek számít. E tekintetben ilyennek számít az a személy, akinek az egészségi állapota az illetékes orvosszakértői bizottság véleménye szerint legfeljebb 50 százalékos.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen összegben engedélyezhető a méltányossági ellátás, valamint, hogy mikor kerülhet sor a megállapított nyugdíj méltányosságból történő emelésére, illetve egyszeri segély engedélyezésére!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Súlyos fogyatékosság miatti adókedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Készenlét pótlékai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close