Járulékfizetés, -visszaigénylés: ezzel is szembesülhet a nyugdíjmegállapítás során

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A nyugellátás megállapítására vonatkozó eljárás vagy adategyeztetés során nem egyszer szembesül azzal az érintett személy, hogy adott jogviszonyában a biztosítási kötelezettségét a (volt) foglalkoztatója helytelenül bírálta el: tévesen állapította meg azt, és feleslegesen vont nyugdíjjárulékot, vagy helyesen levonta azt, ám bevallási kötelezettségének elmulasztott eleget tenni, és így ezek az adatok nem kerültek be a nyugdíjbiztosítás nyilvántartásába.

Ha e tévedés elévülési időn belül derül ki, a járulékhiány vagy -többlet az általános szabályok szerint (önellenőrzés révén) korrigálható, illetve a nyugellátás szempontjából az adatok rendezhetők. Elévülési időn túl azonban jelenleg (egészen pontosan 2020. június 30-áig) nincs mit tenni: a nem jogszerűen levont és befizetett járulék elveszett, illetve a foglalkoztatónak nincs módja a bevallás korrigálására.

A vázolt ellentmondásra az új Tbj. egy új jogintézménnyel „Az elévülési idő figyelmen kívül hagyására irányuló eljárással” próbál megoldást nyújtani, annak érdekében, hogy a volt biztosított rendezhesse az őt (akár a foglalkoztatója, akár a saját tévedése miatt) ért méltánytalanságot.

OLVASSA EL cikkünket, amelyben részletezzük, hogyan rendelkezik majd idén július 1-jétől ezekben az esetekben az új jogszabály!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Összesített igazolás

Lepsényi Mária

adószakértő

Óraadó tanár adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Viszonteladó nemzetközi vonatkozásban

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close